Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 
21.08.2017

Питання ухилення від сплати податків народними депутатами України продовжує досліджуватись ГПУ

Економічне зростання держави безпосередньо пов’язано з дотриманням особою обов’язку щодо сплати податків. Цей обов’язок, передбачений насамперед статтею 67 Конституції України, відповідно до якої кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
 
Відповідальність за несплату податків передбачена статтею 212 Кримінального кодексу України.
 
Важливу роль у виявлені фактів вчинення кримінальних правопорушень за статтею 212 КК України особами, уповноваженими на виконання функцій держави є вивчення відомостей з відкритих джерел та баз даних в мережі Інтернет щодо додержання ними вимог Закону України «Про запобігання корупції».
 
Шляхом опрацюванням відомостей Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування Генеральною прокуратурою України розпочато досудове розслідування у 21 кримінальному провадженні за фактами ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування в особливо великих розмірах народними депутатами України. За результатами досудового розслідування 12 кримінальних проваджень закрито, у 9 триває слідство.
 
Як приклад, одним з народних депутатів України упродовж 1998 – 2015 років загалом отримано доходи, з яких сплачено податки та інші обов’язкові платежі, у сумі 3,3 млн. гривень. В той же час, виходячи зі статків задекларованих ним, доходи у сумі 105,5 млн. грн., не оподатковані. Досудове розслідування наразі триває.   
 
Має місце закінчення досудового розслідування, у зв’язку зі сплатою народним депутатом України податків у сумі 38 млн. грн.
 
Генеральною прокуратурою України скеровано 60 листів до Державної фіскальної служби України щодо виявлених розбіжностей між зазначеними в е-декларації доходами, грошовими активами і вартістю майна й доходами, з яких сплачено суми податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету, задля встановлення легальності (нелегальності) походження задекларованих народними депутатами України доходів. Розпочато проведення 5 документальних перевірок. Три перевірки завершено, донараховано певні суми, які підлягають сплаті до бюджету.
 
Робота на цьому напрямку є пріоритетною у діяльності відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Генеральної прокуратури України.

кількість переглядів: 1134