Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.11.2017

Рішення відносно народного депутата України

Національним агентством з питань запобігання корупції 20.09.2017 складено протокол відносно народного депутата України за фактом порушення заборони займатися іншою оплачуваною діяльністю (ч. 1 ст. 1724 КУпАП).
 
У 2016 році депутатом  надано послуги з проведення оплатної лекції за цивільно-правовим договором з ГО «Центр громадянських ініціатив».
 
Печерським районним судом 14.11.2017 прийнято рішення про закриття провадження у справі за відсутності події та складу правопорушення.
 
 
Участь в суді забезпечено Генеральною прокуратурою України. Позиція прокурорів при цьому – склад правопорушення, пов'язаного з корупцією, відсутній. 
 
Довідково :
 
Поняття «наукова і викладацька діяльність» згадано у рішенні Конституційного Суду України від 06.10.2010 № 21-рп/2010, Цивільній конвенції про боротьбу з корупцією 1999 року, Кримінальній конвенції про боротьбу з корупцією 1999 року, Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції 2003 року, положення яких унеможливлюють визнання корупційними діями здійснення суто наукової чи викладацької діяльності, якщо вона є джерелом законного та раціонально обґрунтованого за розміром доходу, ніяк не пов'язана з корисливими діями (бездіяльністю) особи при безпосередньому виконанні покладених на неї службових обов'язків.
 
Крім того, відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII викладацька діяльність - діяльність, яка спрямована на формування знань, інших компетентностей, світогляду, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, емоційно-вольових та/або фізичних якостей здобувачів освіти (лекція, семінар, тренінг, курси, майстер-клас, вебінар тощо), та яка провадиться педагогічним (науково-педагогічним) працівником, самозайнятою особою (крім осіб, яким така форма викладацької діяльності заборонена законом) або іншою фізичною особою на основі відповідного трудового або цивільно-правового договору.
 
 
Згідно зі статтею 25 Закону України «Про запобігання корупції» особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України
 
 
З урахуванням вказаних норм національного та міжнародного законодавства Печерським районним судом міста Києва 14.11.2017 прийнято рішення про закриття провадження у справі за відсутності події та складу правопорушення.
 

кількість переглядів: 1377