Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 
20.11.2017

Чи існує відповідальність для мера Бахмута? Питання навіть не винесено на розгляд сесії, оцінку діям Реви О.О. тепер може надати лише виборець.

Бахмутський (Артемівський) міський голова Рева О.О. не повідомив про наявний реальний конфлікт інтересів сесію ради при вирішенні земельного питання стосовно своєї дружини.
 
 
Рішенням Артемівського міськрайонного суду Донецької області 14.06.2017 міського голову Реву О.О. визнано винним у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією (ч. 1 ст. 1727 КУпАП) за фактом неповідомлення сесії ради про наявний реальний конфлікт інтересів. Однак, правопорушника судом звільнено від адміністративної відповідальності. Суд обмежився усним зауваженням.
 
 
Прокуратурою Донецької області внесено на розгляд сесії Бахмутської (Артемівської) міської ради подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності міського голови.
 
 
При цьому, вказане подання прокуратури розглянуто лише на засіданні постійної комісії Бахмутської міської ради, за результатами розгляду якого прийнято рішення про відсутність підстав для винесення подання на розгляд чергової сесії Бахмутської міської ради.
 
 
Прокуратурою наразі вичерпано усі можливості досягнення справедливості. Єдиним виходом із ситуації, коли діяння визнано малозначним, а питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності на розгляд сесії не виноситься – залишається інформувати виборців про такі факти.
 
 
Оцінку діям осіб, що перебувають на виборних посадах, може надати лише виборець.
 
 
Довідково: відповідно до ч. 2 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
 
 
Стаття 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначає, що  повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених статтею 79 Закону.
 
Відповідно до частини 11 якої такі повноваження припиняються достроково, а особа звільняється з посади з дня прийняття відповідною радою рішення.
 
При цьому, пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситися сільським, селищним, міським головою, постійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом ради, головою місцевої державної адміністрації, головою районної, обласної ради, загальними зборами громадян.
Крім того рішення про дострокове припинення повноважень може бути прийнятим місцевим референдумом.
 

кількість переглядів: 636