Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
10.07.2013

Діяльність органів прокуратури по виконанню Закону України "Про доступ до публічної інформації" у першому півріччі 2013 року

 
       У першому півріччі 2013 року у відповідності до Закону України «Про доступ до публічної інформації» органами прокуратури України розглянуто 2256 запитів, що на 3.4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
        Значно зросла (на 45%) кількість розглянутих запитів, що стосувалися питань досудового розслідування. Це пояснюється перш за все зростанням зацікавленості запитувачів до інформації, пов’язаної із дією нового Кримінального процесуального кодексу України.
 
        Загалом органами прокуратури надано інформацію на 1323 запити (59% від розглянутих), у 92 випадках відмовлено у наданні інформації. За наслідками розгляду 841 запиту надано роз’яснення.
 
        До Генеральної прокуратури України надійшло 382 запити на інформацію. Всього із урахуванням запитів, що надійшли наприкінці 2012 року розглянуто 337 запитів, ще 44 - направлено належним розпорядникам запитуваної інформації, з яких 28 – підпорядкованим прокурорам. Станом на 1 липня 2013 року на розгляді перебувало 6 запитів.
 
       За результатами розгляду центральним апаратом надано інформацію на 159 запитів. Відмовлено у наданні інформації на 34 запити, що становить 9 %  від загальної кількості отриманих запитів.
 
        Генеральною прокуратурою за вказаний період на 146 запитів надано роз’яснення.
 
        Користуючись можливостями, наданими законом і сучасними засобами зв’язку, запитувачі скерували 204 запити (53% від загальної кількості) електронною поштою та факсимільним зв’язком. Ще 147 запитів отримано поштовим зв’язком, 31 запит прийнято на особистому прийомі.
 
        Із загальної кількості надійшло запитів від: громадян - 278, засобів масової інформації - 47, громадських організацій та об’єднань - 42, інших юридичних осіб – 15.
 
        Найбільше запитів надійшло з питань досудового розслідування – 90. З питань правозахисної діяльності надійшло 64 запити; організаційно-розпорядчої діяльності – 58; кадрів – 18, представництва інтересів громадян і держави у суді – 9, підтримання державного обвинувачення – 3; з інших питань – 95.
 
        Окрім виконання Закону органами прокуратури, як розпорядником публічної інформації, прокурорами проводяться перевірки додержання його вимог  іншими суб’єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації.
 
        За звітний період прокурорами прийнято 610 постанов про проведення перевірок додержання законодавства про доступ до публічної інформації, за результатами яких розглянуто 582 подання прокурора про усунення порушень Закону, а також скасовано 8 незаконних актів у вказаній сфері, прийнятих державними органами. За наслідками розгляду актів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 451 посадову особу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, з яких 28 посадових осіб органів державного контролю.
 
        Крім того, за порушення права на інформацію (ст.212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення) прокурорами складено 70 адміністративних протоколів, за наслідками розгляду яких на даний час судами притягнуто до адміністративної відповідальності 62 посадові особи.
 
        Прокурорами і надалі приділятиметься належна увага виконанню вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».
 
Відділ забезпечення доступу
до публічної інформації
Генеральної прокуратури України
 
 
 

кількість переглядів: 561