Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
21.07.2016

Заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор А. Матіос зустрівся з представниками міжнародних організацій Amnesty International та Human Rights Watch

    

У четвер, 21 липня 2016 року, у Генеральній прокуратурі відбулася зустріч заступника Генерального прокурора – Головного військового прокурора України А. Матіоса із представниками міжнародних організацій Amnesty International та Human Rights Watch.

Сторони обговорили проблематику порушення прав громадян у зв’язку із конфліктом на Сході України.

Зокрема, зосередили увагу на питаннях насильницьких зникнень людей, порушеннях прав громадян у ході їх тримання під вартою, проявах нелюдського поводження із ув’язненими, озвучених представниками міжнародних організацій.

Заступник директора Регіонального офісу Amnesty International в Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв та заступник директора Human Rights Watch, Програма по Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер надали інформацію про відомі їм випадки порушень, зібрані ними у ході проведення дослідження. Зокрема, повідомили про окремі випадки порушення прав громадян відносно осіб, які утримувалися у приміщеннях Служби безпеки України.

Анатолій Матіос повідомив, що військові прокурори об’єктивно перевірять кожен озвучений у дослідженні випадок та нададуть їм оцінку. Іноземним партнерам запропоновано у подальшому проводити дану роботу у форматі відкритого та прямого обміну інформацією для невідкладного реагування правоохоронних органів України.

У той самий час Головний військовий прокурор закликав міжнародні організації невідкладно після отримання інформації інформувати Генеральну прокуратуру України про відомі їм факти порушень.

Вбачається, що лише за таких обставин будь-які дослідження не матимуть ознак однобічності, оскільки міститимуть вичерпну інформацію як про оцінку незаконних дій ініціаторів, ідеологів та втілювачів гібридної війни з боку Російської Федерації та їх посібників з так званих ДНР/ЛНР так і про фактичні результати роботи правоохоронців за конкретними повідомленнями про злочини. Вочевидь, саме такі дані становлять найбільший інтерес для усього українського суспільства та міжнародного співтовариства.

21 липня 2016 року в Києві Amnesty International та Human Rights Watch презентують доповідь про факти порушень прав громадян в Україні в контексті збройного конфлікту у Донецькій і Луганській областях. Документ є результатом спільного дослідження неурядовими організаціями даної проблематики.

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 3709