Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
09.09.2014

Організація проведення незаконних виборів на території Автономної Республіки Крим – кримінальний злочин

    

На 14 вересня 2014 року на тимчасово окупованій території України, відповідно до законодавства Російської Федерації, заплановано проведення виборів до так званих законодавчих органів Криму та міста Севастополя, а також муніципальних виборів.

Відповідно до п.п. 28, 30 ч. 1 ст. 85 Конституції України призначення позачергових виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а також чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, віднесено до повноважень Верховної Ради України, якою не приймалося жодних актів щодо призначення таких виборів на території Автономної Республіки Крим на 14 вересня 2014 року.

Згідно із Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (ст. 1, ч. 2, 3 ст. 9), тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом, а будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами або особами, є недійсним і не створює правових наслідків.

У разі порушення положень цього Закону державні органи України застосовують механізми, передбачені законами України та нормами міжнародного права, з метою захисту миру, безпеки, прав, свобод і законних інтересів громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, а також законних інтересів держави України (ч. 1 ст. 17).

Проведення виборів на тимчасово окупованій території України з метою формування незаконних органів влади фактично є захопленням державної влади.

За такі дії ст. 109 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

У зв’язку із цим Генеральна прокуратура України заявляє, що стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори в Криму, будуть розпочаті кримінальні провадження та вживатимуться заходи щодо їх розшуку і притягнення до кримінальної відповідальності.


Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України
кількість переглядів: 2110