Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
19.11.2015

ГПУ, МВС та СБУ про результати досудового розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами придушення акцій протесту 18-20 лютого 2014 року

    

У четвер, 19 листопада, Генеральною прокуратурою України за участі керівництва підрозділів МВС України та СБУ, на виконання доручення Президента України, проведено черговий брифінг щодо результатів досудового розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами придушення акцій протесту 18-20 лютого 2014 року.

Про результати розслідування справ повідомили: начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, начальник Департаменту карного розшуку Національної поліції України Володимир Остапенко, заступник начальника Департаменту карного розшуку Національної поліції України Сергій Тіхонов та начальник Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Анатолій Дублик.

«На кінець лютого 2014 року склалася ситуація, коли грубо порушувалися права та свободи громадян, а реакції правоохоронців не було. Ці права не захищала жодна гілка влади. Навпаки, до відповідальності притягували громадських активістів та мирних громадян», - сказав Сергій Горбатюк.

За його словами, 18 лютого 2014 року з метою припинення свавілля державних, правоохоронних та судових органів, які не забезпечували охорону прав людини, протестувальниками в центральній частині столиці України була організована хода під назвою «Мирний наступ». Працівники міліції, діючи за вказівками тодішнього вищого керівництва держави, керівництва правоохоронних органів, спільно з «тітушками», грубо порушуючи чинне законодавство, застосували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи.

Слідством встановлено, що з метою спричинення учасникам акцій протесту тяжких тілесних ушкоджень, деякі помпові рушниці правоохоронців споряджалися патронами з зарядом свинцевої картечі. Як наслідок на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 осіб, а 509 отримали тілесні ушкодження (з них 37 осіб отримали тяжкі тілесні ушкодження, а 85 – середньої тяжкості).

За цими подіями повідомлено про підозру В. Януковичу, В. Захарченку, В. Ратушняку, С. Шуляку, керівництву київської міліції та 4 працівникам територіальних підрозділів «Беркут» і цивільній особі. До суду направлено 3 обвинувальні акти, у тому числі стосовно одного з командирів оперативної роти та міліціонера «Беркуту».

Очільники правоохоронних органів, усвідомлюючи, що спровоковані зіткнення з протестувальниками вже призвели до жертв і приведуть до таких самих наслідків у подальшому, почали організовувати свої підрозділи, а також «тітушок» для припинення протестів, формально створюючи видимість організації та проведення антитерористичної операції.

Безпосередній план силового розгону учасників мітингу, розроблений на виконання злочинної вказівки екс-керівництва держави, спільно з колишніми керівниками МВС України та СБУ, передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку профспілок. Залучені «тітушки» після витіснення протестувальників до Михайлівської площі мали розсіювати їх і розганяти.

Тодішньою владою та правоохоронцями, було припинено роботу київського метрополітену, організовано блокування трансляції окремих телевізійних каналів, а також здійснено відключення центру столиці від електромережі.

З матеріалів слідства випливає, що під час спроби силового розгону мітингувальників загинуло 16 осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам (з них 35 особам заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, а 31 особі – середньої тяжкості). Постраждали у незаконній операції й правоохоронці, серед яких загинуло 5 осіб, а 14 отримали тілесні ушкодження. У Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули 2 особи.

За організацію цього злочину повідомлено про підозру В. Януковичу, В. Захарченку, В. Ратушняку, О. Якименку, В. Тоцькому, екс-начальнику Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області, а також колишнім керівникам ГУМВС України в місті Києві В. Мазану та П. Федчуку.

На даний момент, слідство щодо колишнього начальника ГУ СБУ в місті Києві та Київській області завершено, підозрюваний під вартою знайомиться з матеріалами слідства. Інші оголошені у розшук.

Також притягнуто до кримінальної відповідальності 12 «тітушок», які виконуючи свою роль в штурмі Майдану, вчиняли напади на громадян, здійснили вогнепальні поранення 8 осіб на розі вул. Володимирської та Великій Житомирської. Обвинувальні акти стосовно чотирьох «тітушок» уже направлені до суду для розгляду по суті. Інші особи перебувають в розшуку.

На виконання злочинних наказів вищого керівництва держави, із перевищенням наданих повноважень, 20 лютого 2014 року правоохоронці стріляли з вогнепальної зброї на ураження протестувальників. У результаті чого загинуло 49 осіб та 157 отримали тілесні ушкодження (з них 46 – тяжкі, 29 – середньої тяжкості). Вогнепальні поранення отримали 68 осіб.

Повідомлено про підозру В. Януковичу, В. Захарченку, В. Ратушняку, командиру спецроти «Беркут» («чорна рота з жовтими пов’язками») Д. Садовнику та 22-м його підлеглим, а також командиру київського полку «Беркут» і його заступнику, причетним до цього розстрілу учасників акцій протестів, 5 з них арештовано, інших – оголошено у розшук.

Слідством встановлені всі правоохоронці, причетні до розстрілів у цей день 39 учасників акцій протесту. Стосовно ще 7 загиблих та 47 поранених також зібрано докази про вчинення пострілів з місць дислокації спецпідрозділу «Беркуту». Обвинувальний акт стосовно двох міліціонерів направлено до суду.

Керівник Департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик також повідомив, що 18 колишніх «беркутівців" перебувають у розшуку. З них два знаходяться у Польщі, один у Білорусі, п'ятеро в анексованому Криму, семеро на території, тимчасово окупованій терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР», інші - на території Російської Федерації. "Ми направили відповідні клопотання, однак Інтерпол відмовив у взятті на облік через начебто політичне переслідування. Ми намагаємось їх повернути на підставі двосторонніх міжнародних договорів. Наразі очікуємо відповіді. Це питання вивчається", - сказав Анатолій Дублик.

Колишнє керівництво держави, здійснюючи координацію дій підрозділів правоохоронних органів, усвідомлювало настання тяжких наслідків і стосовно правоохоронців. Однак, вони продовжували вчиняти злочинні дії, в результаті чого, у період 18-20 лютого 2014 року, загинуло 13 правоохоронців, 728 отримали тілесні ушкодження. «Загибель бійців правоохоронних органів, отримані ними тілесні ушкодження, це теж вина, яку слідство в оголошених повідомленнях про підозри, покладає на колишнє керівництво держави і силові органи", - переконаний представник Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Обставини, про які йшлося під час брифінгу, про вчинені злочини, а також причетних до їх вчинення осіб, знайшли відображення у повідомленнях про підозру, які ґрунтуються на матеріалах кримінальних проваджень. А остаточну оцінку діям названих осіб надасть суд.

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк зазначив, що розслідування злочинів триває і слідство зробить усе можливе для встановлення всіх винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

«Ми говоримо лише про перший етап розслідування. Але вже є винуватці та притягнуті до відповідальності. Важливо зібрати докази по всіх епізодах. Це важливо і для того, щоб така діяльність правоохоронних органів, яка мала місце 2014 року, ніколи не повторилася. Бо завдання правоохоронців – захист прав і інтересів громадян», - заявив під час брифінгу Сергій Горбатюк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 3396