Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
24.01.2019

Суд визнав винним В. Януковича у вчиненні державної зради та пособництва у веденні агресивної війни та призначив покарання у виді 13 років позбавлення волі

       

У четвер, 24 січня 2019 року, суддями Оболонського районного суду м. Києва було оголошено вирок у справі за обвинуваченням екс-президента України В. Януковича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111; ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Суд ухвалив рішення про визнання винуватим В. Януковича у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України, та призначення йому покарання:
- за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України – у виді 13 років позбавлення волі;
- ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України – у виді 12 років позбавлення волі.

Зачитуючи резолютивну частину вироку, судом зазначено, що своїми умисними протиправними діями В. Янукович вчинив злочин проти основ національної безпеки України, передбачений ч. 1 ст. 111 КК України, а саме державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній недоторканості та державній безпеці України, а саме надання іноземній державі – РФ та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Також своїми умисними протиправними діями Янукович вчинив злочин проти миру, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України, а саме пособництво у веденні агресивної війни.

В той же час суд ухвалив визнати невинуватим В. Януковича у пред’явленому обвинуваченні та виправдати за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України у зв’язку із недоведеністю, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

На підставі ст. 70 Кримінального кодексу України за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим суд визначив В. Януковичу остаточне покарання у виді 13 років позбавлення волі.

«Сьогодні судом першої інстанції, а саме Оболонським районним судом м. Києва, визнано колишнього президента України В. Януковича винним у вчиненні злочинів, передбачених ст. 111, а також ст. 437 Кримінального кодексу України. А саме встановлено, що В. Янукович – держаний зрадник та пособник в умисних діях та вчиненні агресивної війни проти нашої держави», - прокоментував рішення суду представник сторони обвинувачення Р. Кравченко.

Коментуючи рішення суду щодо визнання невинуватим В. Януковича у вчиненні посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, представник сторони обвинувачення М. Крим зазначив: «Ми вважаємо, що суд, вирішуючи питання щодо наявності складу злочину, передбаченого саме ст. 110 КК України вирішив, що обвинувачений не усвідомлював чи не бажав настання тих наслідків, які ми маємо сьогодні. Проте наша позиція полягала в тому, що сукупність доказів свідчить про наявність, у тому числі, саме цього складу кримінального правопорушення і, що, звертаючись до Президента РФ, обвинувачений і вже засуджений на сьогоднішній день В. Янукович розумів можливість настання цих наслідків і бажав».

Також судом ухвалено рахувати відбування покарання В. Януковичу з часу його затримання; стягнути з нього на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 тис 561 грн 20 коп; заходи забезпечення кримінального провадження, арешти на майно, накладені в межах даного кримінального провадження, залишити без змін.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги на вирок, якщо його не скасовано – набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

«Протягом 30 діб вирок суду має набрати законну силу, якщо він не буде оскаржений в апеляційному порядку сторонами кримінального провадження. Після безпосередньо отримання примірника вироку нами буде досліджено його детально і прийнято рішення щодо можливості та необхідності його апеляційного оскарження», - зазначив прокурор М. Крим.

Нагадаємо, 29 червня 2017 року, Оболонський районний суд м. Києва ухвалив здійснити спеціальне судове провадження стосовно екс-президента В. Януковича, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України, задовольнивши клопотання Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України. Вказана ухвала суду оскарженню не підлягає.

14 березня 2017 року Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-президента України В. Януковича, який підозрюється у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень.


Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України
кількість переглядів: 3289