Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
04.10.2019

Нова прокуратура повинна орієнтуватися на суспільство та мати його довіру - Руслан Рябошапка (ФОТО, ВІДЕО, ІНФОГРАФІКА)

         

У п’ятницю, 4 жовтня 2019 року, під час прес-брифінгу Генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив про початок другого етапу реформи прокуратури. Він спільно з заступниками Віталієм Каськом та Віктором Чумаком озвучив першочергові кроки і загальне бачення реформування прокуратури під концепцією «Оновлена прокуратура України».

Розпочинаючи брифінг, Руслан Рябошапка оцінив діяльність на посаді за перший місяць і зазначив, що наразі проводиться важливий блок роботи - аудит проваджень, розслідування яких здійснювала Генпрокуратура. Генеральна прокуратура України з 20 листопада 2019 року втрачає слідчі повноваження згідно із законом. Відповідно до українського законодавства послідовно проводиться аудит всіх діючих кримінальних проваджень, і вони направляються слідчим органам за підслідністю.

Паралельно з цим процесом розгортається реформа органів прокуратури. Руслан Рябошапка окреслив її основні елементи та ключові складові бачення органів прокуратури – оновлена, професійна, ефективна та з меншою кількістю прокурорів. На сьогодні кількість прокурорів на душу населення в Україні є однією з найбільших в світі, але немає потреби в тому, щоб в системі правосуддя їх була така велика кількість. Окремо він зазначив, що прокуратура має бути справедливою, як того вимагає суспільство, а прокурори повинні керуватися виключно верховенством права у своїй діяльності, а не обслуговувати політичні чи бізнес-інтереси.

 

«Прокурори повинні забезпечувати дотримання прав учасників кримінального провадження і забезпечити невідворотність покарання. Тобто особи, які вчинили злочини, повинні бути притягнуті до відповідальності, але це має відбуватися не через 10 років, це має відбуватися якомога швидше», - зауважив Генеральний прокурор.

Також він повідомив, що буде запроваджено регулярну перевірку доброчесності із залученням колег з Національного антикорупційного бюро України.

«Нова прокуратура буде орієнтуватися на суспільство, на потреби людей, на потреби держави. І, власне, це головна наша ціль», - наголосив Руслан Рябошапка.

Перший заступник Генерального прокурора Віталій Касько наголосив, що оновлення прокуратури розпочнеться зверху, з Генеральної прокуратури. «Це реформа зверху донизу і вона буде стосуватися всіх рівнів прокуратури. Це не буде фасадна реформа, це не буде реформа фасаду з гнилим фундаментом, це буде реформа, яка буде стосуватися суті відомства, яке має в кінцевому рахунку орієнтуватися на суспільство. Реформа має призвести до того, що суспільство матиме до прокуратури довіру», - підкреслив Віталій Касько.

Віктор Чумак, в свою чергу, зауважив, що та військова прокуратура, яка існувала дотепер, отримала величезний негатив суспільства, тому що брала на себе функції, які не притаманні саме військовій прокуратурі. «Зараз ця прокуратура буде перетворена в спеціалізовану прокуратуру з протидії злочинів у сфері національної безпеки і оборони, яка займатиметься виключно військовими злочинами і злочинами, направленими на національну безпеку і оборону, в тому числі і у військово-промисловому комплексі», - наголосив він.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 3427