Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
13.12.2019

Прокуратура вимагає дотримання прав затриманих у Київському слідчому ізоляторі (ФОТО)

       

Прокуратура щомісяця перевіряє Київський слідчий ізолятор та реагує на порушення прав затриманих. Так, з початку року складено 2 акти реагування, скерованих до Міністерства юстиції України та Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України: загальний – по всім виявленим порушенням та окремо щодо організації роботи медичної частини. Безпосередньо керівництво СІЗО отримало 10 вказівок, притягнуто до відповідальності 10 осіб щодо фактів порушення прав ув’язнених.

Завдяки реагуванню органів прокуратури минулого року було проведено капітальний ремонт в 25 камерних приміщеннях Київського СІЗО, які розраховані на 100 осіб, та в харчоблоці. Також повністю відновлено покрівлю та відремонтовано всі камери корпусу для тримання неповнолітніх.

Про це представники пенітенціарного напрямку Генеральної прокуратури України проінформували журналістів під час відвідин Київського слідчого ізолятора, яке було організоване 12 грудня 2019 року для привернення уваги до прав затриманих. Журналісти мали можливість самостійно дізнатись чи забезпечуються гідні умови тримання під вартою в установах попереднього ув’язнення, чи додержуються матеріально-побутові норми і наближені вони до міжнародних стандартів та чи є місце катуванням.

Представники ГПУ розповіли про основні проблемні питання в Київському СІЗО, на які звертають увагу органи прокуратури з вимогою усунути порушення прав затриманих:

1.Матеріально-побутові умови тримання ув’язнених
Найбільші корпуси Київського слідчого ізолятора побудовані та використовуються понад сторіччя. Враховуючи такий тривалий термін експлуатації, в будівлях довгий час відбуваються руйнівні процеси. Обладнання інженерних мереж - водопровід, каналізація, опалення, вентиляція – настільки зношені, що вже не виконують свої технічні функції. Все це призводить до бруду, підтікання стін, плісняви, антисанітарії та стійкого неприємного запаху, не говорячи вже про серйозну шкоду здоров’ю ув’язнених.

Як наслідок, не в кращому стані й камерні приміщення. Роками вони потребують невідкладного капітального ремонту. В першу чергу, багатомісні загальні камери. Окрім санітарно-гігієнічного стану, порушуються й норми щодо площі та забезпечення спальним місцем кожного ув’язненого. Фіксуються випадки локального перенаповнення камер, а, отже, в’язні змушені спати по черзі.

У 2019 році для проведення капітального ремонту режимних корпусів установи було виділено 120 млн грн, але такі роботи не було розпочато. Виконана лише проектно-кошторисна документація.

2.Організація охорони, нагляду та ізоляції ув’язнених
В установі зафіксовано порушення щодо роздільного тримання різних категорій ув’язнених. Наприклад, раніше судимі ув’язнені перебувають у камері разом з раніше не судимими.

Працівниками ДУ «Київський слідчий ізолятор» застосовується до в’язнів фізична сила та спеціальних засобів. У цьому році зареєстровано 4 таких факти.

Непоодинокі й випадки зберігання ув’язненими недозволених речей та предметів. Протягом 2019 року у режимних приміщеннях вилучено 937 мобільних телефонів, 128 колюче-ріжучих предметів, якими мали змогу користуватись ув’язнені. На теперішній час не функціонує інспекційно-доглядове обладнання, яке як раз і призначене для перекриття каналів надходження заборонених предметів.

З початку року в СІЗО сталося 53 злочини, що на 33 злочини більше ніж за весь 2018 рік.

3.Організація роботи медичної частини слідчого ізолятора
Через пожежу двоповерхової будівлі корпусу № 4 Київського СІЗО, яка сталася 07 травня 2017 року, приміщення неможливо використовувати. Тут знаходились учбові кімнати для неповнолітніх ув’язнених, карцери, душова, рентгенологічний кабінет і медична частина. Тому наразі медпрацівники установи здійснюють медичний нагляд в пристосованих приміщеннях по різних корпусах установи. Їх санітарний стан незадовільний.

Загалом за останніх 10-15 років будь-яких коштів на ремонт як приміщень медичних працівників, клінічної лабораторії, стоматологічних кабінетів, рентгенологічного кабінету, так і палат медичної частини з державного бюджету не виділялось.

4.Пожежний нагляд
Згадана пожежа, на жаль, не призвела до певних висновків. Не усунуті порушення норм пожежної безпеки: від обладнання знаками безпеки території та приміщень до встановлення систем автоматичної пожежної сигналізації.

Довідково: за даними на 11 грудня, кількість осіб, які тримаються в Київському СІЗО, становить 2475: чоловіків – 2214, жінок – 191, неповнолітніх – 8, транзитних – 62. Наразі установа заповнена на 99%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 4106