Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
20.12.2019

Великою Палатою Верховного Суду надано правовий висновок щодо процедури здійснення повідомлення про підозру окремій категорії осіб у порядку, визначеному ст. 481 КПК України

       

Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 11 грудня 2019 року надано правовий висновок про те, що Генеральний прокурор або його заступник можуть реалізувати повноваження щодо письмового повідомлення про підозру судді незалежно від того, чи здійснюють вони процесуальне керівництво у конкретному кримінальному провадженні. Генеральний прокурор або його заступник мають право доручити вручення прийнятого (складеного) та підписаного ними повідомлення про підозру судді, суб’єкту, уповноваженому здійснювати процесуальні дії у конкретному кримінальному провадженні, і це не буде порушенням ст. 481 КПК України (в редакції до прийняття Закону України від 04.10.2019 № 187-XI).

Цей висновок надано під час розгляду касаційної скарги прокурора у кримінальному провадженні стосовно судді, якого виправдано за ч. 3 ст. 368 КК України, у тому числі з підстав вручення слідчим повідомлення про підозру за дорученням заступника Генерального прокурора, який склав і підписав її письмовий текст.

Скасовуючи виправдувальний вирок, Велика Палата Верховного Суду погодилась з доводами працівника управління підтримання публічного обвинувачення в суді Генеральної прокуратури України стосовно того, що вручення слідчим повідомлення про підозру судді, яку підписано Генеральним прокурором або його заступником, не порушує гарантій суддівської незалежності.

З цих підстав ухвалу апеляційного суду, якою залишено в силі виправдувальний вирок, скасовано, призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Згідно з ч. 5 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки про застосування норм права, викладені у постанові Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Повний текст постанови Великої Палати Верховного Суду від 11.12.2019 розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 536/2475/14-к.

кількість переглядів: 3334