Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
24.12.2019

Гюндуз Мамедов: Міжнародний проект з виправлення неповнолітніх без притягнення до кримінальної відповідальності – ефективний превентивний крок, який ми втілимо по всій Україні у 2020 році (ФОТО)

                       

Генеральна прокуратура України та Міністерство юстиції, за підтримки фонду ООН – ЮНІСЕФ, підбили підсумки успішної реалізації пілотного Проекту відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочинів. Програма була запущена в лютому 2019 року у 6 областях України – Львівській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Донецькій та Луганській.

23 грудня 2019 року заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов та заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць вручили листи вдячності за вагомий внесок у реалізацію пілотного проекту прокурорам та іншим фахівцям, які були залучені до реалізації програми.

Гюндуз Мамедов пояснив, що суть проекту у тому, що неповнолітній визнає своє провину, але не відбуває покарання в місцях позбавлення волі, а має можливість виправитися і примиритися з потерпілою стороною. За його словами, сам потерпілий фактично бере участь у перевихованні дитини-правопорушника. А соціальні служби наповнюють його дозвілля суспільно корисною діяльністю – гуртками, спортом, роботою тощо.

«Кожна людина має право на другий шанс. Особливо дитина, яка через помилки дорослих стає на хибний шлях. Тому шанс на виправлення без притягнення до кримінальної відповідальності – важливий, ефективний превентивний крок, з яким ми підемо по всій Україні в 2020 році. Очікуємо, що участь у ньому візьмуть понад 1,5 тисячі неповнолітніх. Практика відновного правосуддя для дітей вже тривалий час успішно реалізовується у більшості розвинених країн. І надзвичайно важливо, що і ювенальні прокурори України втілюють у життя ці міжнародні стандарти», - підкреслив Гюндуз Мамедов.

Наразі участь у програмі взяли 69 неповнолітніх. Більшість з них вже успішно її завершили. Щодо 60 підлітків прокурори звернулися до суду про звільнення від кримінальної відповідальності та покарання у вигляді позбавлення волі. 33 дитини вже отримали позитивне рішення.

Крім того, Генеральна прокуратура спільно з Міністерством юстиції ініціює зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо законодавчого закріплення норм відновного правосуддя стосовно дитини.

Довідково: Приклад правопорушення, яке підпадає під дію програми: 16-річний підліток вкрав у магазині гаманець з сумою 500 грн. При повному судовому розгляді йому б загрожувало до 3-х років позбавлення волі. У випадку успішної участі в проекті відновлення, підліток відшкодує завдану шкоду власнику гаманця, примириться з ним, а фахівці – відкорегують поведінку неповнолітнього.

кількість переглядів: 3827