Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
08.02.2021

20 млн грн річного прибутку на виготовлені водійських посвідчень європейського зразка – викрито ОЗГ (ФОТО)

        

За процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури № 4 викрито діяльність організованої злочинної групи за фактами шахрайства, підроблення і збуту чи використання підроблених документів (ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 358 КК України).

За даними слідства, киянин організував злочинну групу, яка займалася виготовленням та збутом посвідчень водія європейського зразка на території України та країн ЄС. Також він створив та адміністрував сайт, на якому громадяни України та Євросоюзу мали змогу замовити собі водійське посвідчення європейського зразка. Згідно розробленої схеми, громадяни залишали заявку на сайті, після чого їм телефонував працівник Call-центру та повідомляв, що їх запишуть на навчання до автошколи та пропишуть в м. Варшава, але на екзамени в автошколі та в сервісному центрі замість них піде їхній працівник.

Посвідчення водія європейського зразка відправлялися поштою. Грошові кошти від покупців учасники злочинної групи отримували на банківські рахунки відкриті в країнах Євросоюзу на підставних осіб.

Щорічний прибуток від такої діяльності сягав 20 млн грн.

За результатами проведених у місті Києві обшуків вилучено комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, банківські картки, чорнові записи, товарно-транспортні накладні, штампи, печатки та посвідчення водія європейського зразка.

Наразі вже встановлено причетність до вказаних злочинів трьох осіб, вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру та обрання запобіжних заходів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до незаконної діяльності.

Викриття діяльності злочинної групи здійснювалося прокурорами спільно з Департаментом кіберполіції Нацполіції України та слідчим відділом Дніпровського управління поліції Головного управління Нацполіції в м. Києві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 1328