Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
22.09.2020

Понад 612 млн грн збитків - керівник фермерського господарства на Харківщині постане перед судом

                                  

Харківською обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно керівника фермерського господарства за фактом порушення встановлених правил охорони та використання надр, що спричинило тяжкі наслідки, а також безгосподарського використання земель (ч. 4 ст. 240, ч. 1 ст. 254 КК України).

За даними слідства, керівник фермерського господарства, не маючи дозволу на користування земельними ділянками для використанням надр і належним чином оформленої ліцензії на видобуток корисних копалин, без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин з липня по листопад 2019 року незаконно добував пісок у Вовчанському районі Харківської області. Він утворив два кар’єри загальною глибиною майже 11 метрів. Надалі підприємець реалізовував добутий пісок іншим громадянам у вигляді товарної продукції.

Проведені інженерно-екологічна і судово-економічна експертизи показали, що несанкціонованим видобутком піску створено небезпеку для довкілля та здійснено виведення земель із сільськогосподарського обороту, що призвело до втрати їхньої родючості і порушення структури ґрунту. Проведеною додатковою експертизою встановлено, що пісок, який видобував фермер, є кварцовим, тобто належить до категорії корисних копалин загальнодержавного значення. Таким чином державі заподіяно шкоду на понад 612 млн грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало слідче управління Головного управління Нацполіції в Харківській області.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 318