Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
27.10.2021

Незаконне притягнення активістів до адмінвідповідальності – судитимуть колишню суддю АР Крим

                               

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно судді за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після окупації півострова у 2014 році обвинувачена зрадила присязі на вірність народу України та обійняла посаду у незаконно створеному «Бахчисарайському районному суді Республіки Крим». Перебуваючи на посаді, «суддя» надавала допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова Крим, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ. Також обвинувачена винесла постанови про визнання двох кримськотатарських активісток винними в організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ), та призначила їм покарання у вигляді стягнення штрафу.

Мова йде про події 3 травня 2014 року, коли Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупанти незаконно заборонили в’їзд до Криму. Тоді на знак протесту, виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інші.

Своїми діями та рішеннями обвинувачена сприяла державі-окупанту та окупаційним органам влади у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Мелітополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 383