Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
09.11.2021

Переслідування кримськотатарських активістів на окупованому півострові – заочно судитимуть колишню кримську суддю

                         

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно окупаційного судді за фактом вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2014 році після окупації півострова суддя Красногвардійського районного суду АР Крим зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створеного «Красногвардійського районного суду Республіки Крим». Обвинувачений надавав допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ. Він виніс постанови про визнання чотирьох кримськотатарських активістів винними у вчиненні адміністративного правопорушення – організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ).

В Криму активістів масово переслідували та притягували до відповідальності за події 3 травня 2014 року, коли Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупаційна влада незаконно заборонила в’їзд на півострів. Тоді на знак протесту та виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інших.

Крім того встановлено, що «суддя» з 2014 по 2016 роки прийняв незаконні рішення у 685 судових адміністративних та кримінальних справах, сприяючи державі-окупанту та її окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими територіального управління ДБР, розташованого у м. Мелітополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 400