Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
03.10.2005
Прокуратурою Миколаївської області викрито злочинну групу
 
            Прокуратурою Миколаївської області проведено перевірку додержання законодавства щодо відчуження житла, власниками якого були соціально незахищені, безвісти зниклі, недієздатні, обмежено недієздатні чи неспроможні, внаслідок похилого віку, а також громадяни, що перебували в місцях позбавлення волі.
         Внаслідок ретельного вивчення змісту договорів купівлі-продажу квартир, житлових будинків, посвідчених чи укладених в нотаріальних конторах та приватними нотаріусами, а також договорів купівлі-продажу, які укладені на підставі доручень продавців виявлено, що деякі договори нотаріально посвідчувались на підставі  якісно виготовлених підробних документів та офіційних документів, виданих БТІ.
         Також встановлено, що незаконне заволодіння житлом окремих громадян здійснювалося різними способами, зокрема, шляхом незаконного отримання чи підроблення документів, що посвідчують особу або надають право на володіння та розпорядження житлом, у тому числі, підроблення рішення судів, насильницького вимагання передачі житла або права на нього.
         Так, проаналізувавши обставини зникнення безвісти громадянина Д. та незаконного переоформлення його квартири за підробленими документами невстановленими особами, прокуратурою м. Миколаєва було витребувано оперативно-розшукові справи щодо безвісного зникнення осіб, за результатами перевірки яких за фактом вбивства Д.  порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 115 КК України.
         У листопаді 2004 року група осіб, шляхом підроблення п’яти довіреностей на право розпорядження квартирою на інше прізвище, заволоділа квартирою, що належала громадянці Т.
         У квітні 2005 року група осіб, шляхом підроблення ухвали одного з районних судів м. Миколаєва про визнання права власності за громадянином К., заволоділа квартирою, що належала гр. Х., який перебував в місцях позбавлення волі.
         Під час перевірки, також виявлено, що внаслідок підроблення документів було продано квартиру громадянина, який помер в обласному пансіонаті для людей похилого віку, а його квартира перебувала у комунальній власності та не була приватизована. За даним фактом також порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 190 КК України.
         У ході слідства були вилучені документи за фактами переоформлення і продажу вказаних квартир БТІ та приватних нотаріусів. При огляді цих документів встановлено, що під різними прізвищами виступала одна і та ж особа, за підробленим паспортом громадянина України, яка й заволоділа цими квартирами.
         Перевіркою проведеною в Миколаївському міжміському бюро технічної інвентаризації встановлено факт підробки рішення районного суду та інших документів і порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 190 КК України.
         Внаслідок проведених працівниками прокуратури заходів, встановлено організовану злочинну групу у складі 16 осіб, які з листопада 2004 року незаконно заволоділи 8  квартирами громадян та вчинили два вбивства, серед яких вбивство приватного підприємця із заволодінням його транспортного засобу.
         На даний час, відносно 4 осіб судом обрано запобіжний захід – взяття під варту. Отримана та перевіряється інформація щодо скоєння ними інших злочинів, в тому числі вбивств. Всі зазначені кримінальні справи об’єднані в одне провадження.
         Справа знаходиться на контролі Генеральної прокуратури України.
          
 

кількість переглядів: 1793