Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
23.04.2012

У прокуратурі Львівської області підвели підсумки роботи в І кварталі 2012 року

    

     «Загалом з початку року робота велася в напруженому режимі, за підсумками першого кварталу є серйозні здобутки, але ми бачимо ще ряд прорахунків та проблем на окремих напрямках прокурорсько-слідчої діяльності»,- зазначив у своєму вступному слові прокурор Львівської області Олег Василенко.
    Так, за наслідками проведених перевірок у сфері захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратурою Львівщини з початку року порушено 110 кримінальних справ, 61 справу скеровано до суду. Розглянуто із вжиттям заходів понад 1970 подань, задоволено 920 протестів. До відповідальності притягнуто 1429 посадових осіб, органів влади і місцевого самоврядування, з них 541 – контролюючих органів, окрім того притягнуто до відповідальності 743 посадовці підприємств установ та організацій, відшкодовано 87,2 млн. грн. (84,8 млн. грн. - 2011), в тому числі, до бюджету – 5,1 млн. грн.
Слід зазначити, що органами прокуратури Львівщини активізовано роботу з питань представницької діяльності, зокрема до суду з метою захисту інтересів громадян та держави в суді скеровано позовних заяв на суму понад 88 млн. грн., з яких задоволено 808 позовів на суму 63 млн. грн., реально виконано рішення судів на 12,5 млн. грн.
   Основна увага зосереджувалась на вжитті заходів прокурорського реагування щодо стягнення в судовому порядку заборгованостей з виплати заробітної плати (8,1 млн. грн.), страхових внесків до фондів соціальної спрямованості (8,2 млн. грн.), стягнення коштів за отримані послуги з газопостачання (18 млн. грн.), у сфері паливно-енергетичного комплексу ( 25,7 млн. грн.) відшкодуванні збитків, завданих корупційними правопорушеннями ( 4,3 млн. грн.) тощо.
     Крім того, він окреслив основні напрямки діяльності та першочергові проблеми.
   В області, залишається складним питання додержання вимог законодавства про оплату праці, заборгованість з якої залишається на рівні 53,8 млн.грн. У зв' язку з цим, прокурор Львівської області поставив вимогу перед підлеглими прокурорами вжити дієвих заходів для забезпечення реального впливу на стан законності у вказаній сфері.
   «Захист прав громадян на оплату праці один із основних пріоритетів прокурорської діяльності і моя вимога до кожного прокурора - щоденно працювати над цим питанням для досягнення позитивних результатів»,- наголосив Олег Василенко.
     Необхідно активізувати, на думку прокурора області, правозахисну діяльність в сфері економічних правовідносин, захисту прав дітей та в сфері екології.
      Значну частину свого виступу Олег Василенко присвятив темі злочинності в регіоні.
      Зокрема, відзначив, що координаційна діяльність прокуратури Львівщини сприяла позитивним зрушенням щодо профілактики злочинності.
     Так, зменшилась кількість злочинів, вчинених в громадських місцях, менше злочинів скоєно в стані алкогольного сп’яніння, дещо зменшилась злочинність серед неповнолітніх. Водночас, турбує суттєве збільшення кількості умисних вбивств, крадіжок, розбійних нападів, шахрайств, більше трапилось ДТП із смертельними наслідками.
«Зазначені негативні тенденції вимагають негайного реагування зі сторони прокурорів, вжиття скоординованих заходів з метою стабілізації криміногенної ситуації»,- зазначив прокурор області.
      Ще одним з головних пріоритетів визначених Генеральним прокурором України є Забезпечення протидії корупції.
Із введенням в дію Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» органами прокуратури зайнято активну позицію з реалізації його вимог. При цьому, у поточному році спостерігається тенденція до активізації протидії та запобігання цьому негативному явищу. Так, з початку року у провадженні слідчих прокуратури перебувало 37 кримінальних справ про злочини, пов’язані з корупцією. 21 справу стосовно 26 осіб скеровано до суду. Найбільш охопленими корупцією залишаються земельні правовідносини, практично кожна четверта справа порушена саме у цій сфері.
     Проведено певну роботу з виявлення адміністративно-караних корупційних правопорушень. Так, упродовж першого кварталу поточного року правоохоронними органами області складено 32 протоколи про вчинення корупційних правопорушень. З них, щодо 9 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 9 правоохоронців, 6-ти державних службовців, 6-ти медичних працівників та інших осіб.
    Не перебувала осторонь прокуратура Львівської області щодо проблеми протидії проявам організованої злочинності. Вжиті координаційні та наглядові заходи дали позитивні результати.
    Зокрема, у 2012 році слідчими підрозділами правоохоронних органів області порушено 6 кримінальних справ про злочини, вчинені організованими злочинними угрупуваннями, 5 кримінальних справ такої категорії скеровано до суду, а саме: про розбійні напади, вчинені в складі банди, квартирні крадіжки, про злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, сутенерства та незаконного переміщення нелегальних мігрантів через державний кордон України.
    Органами прокуратури Львівщини проведено значну роботу щодо захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин.
    «Для Львівщини, як і держави в цілому, додержання земельного законодавства, є одним з найважливіших напрямків діяльності»,- зазначив Олег Василенко.
     Так, за прокурорського втручання в поточному році зменшено заборгованість землевласників і землекористувачів області по платі за землю більш чим на 23 млн. грн.
     Також, прокурорами посилено нагляд за законністю актів органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади із земельних питань. Зокрема з початку року оскаржено та опротестовано більше 300 таких рішень, в результаті чого попереджено вибуття із державної та комунальної власності близько 400 гектарів землі.
     Крім того, з початку року у земельній сфері прокурорами порушено 13 кримінальних справ, притягнуто до відповідальності 96 службових осіб, з них 31 посадовця органів державного контролю. За прокурорського втручання державі повернуто близько 1,5 млн. грн.
     Слідчими органів прокуратури Львівської області скеровано до суду з обвинувальними висновками 109 кримінальних справ, у тому числі 63 - про злочини у сфері службової діяльності, 25 - про злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод громадян, 3 – про злочини проти безпеки виробництва.
     Виконуючи свої процесуальні повноваження, працівники прокуратури області забезпечили участь у судовому розгляді майже 2320 кримінальних справ, з постановленням вироків – 973.
    Окремим важливим напрямком, що визначений пріоритетним Генеральним прокурором є дотримання конституційних прав та свобод громадян при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
    У поточному році органами прокуратури Львівщини на цій ділянці нагляду внесено майже 200 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто близько 150 осіб.
Надзвичайно важливою ділянкою прокурорської роботи є розгляд звернень громадян.
    Уже у цьому році прокуратурою вирішено близько 4000 звернень громадян, що майже на 5% більше ніж торік. З них задоволено 10%. Чверть усіх звернень розглянуті апаратом прокуратури області.
     Окреме питання, на яке звернув увагу прокурор Львівської області, це забезпечення належної взаємодії прокурорів із засобами масової інформації.
     «Зобов»язую Вас постійно висвітлювати результати роботи, які реально вплинули на зміцнення законності та правопорядку на місцях»,- наголосив Олег Василенко.


Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 73961