Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
23.04.2012

Прокурором Львівської області проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів Львівщини з питань протидії злочинності, в тому числі її організованим формам

    

     Крім зазначених питань, на нараді також обговорено стан додержання оперативними підрозділами ГУ УМВС України, СБ України, УПМ ДПА у Львівській області вимог Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність” при розкритті злочинів, проведенні оперативно-технічних заходів, які тимчасово обмежують конституційні права людини, а також стан проведення досудового слідства.
      У своєму виступі прокурор Львівської області зазначив, що за результатами вжитих заходів та координації роботи правоохоронних органів досягнуто, загалом, позитивних зрушень у криміногенній ситуації на території регіону.
      Так, зменшилась кількість злочинів, вчинених в громадських місцях, менше злочинів скоєно в стані алкогольного сп’яніння, дещо зменшилась злочинність серед неповнолітніх.
      Водночас, за його словами, незважаючи на певні позитивні зрушення у діяльності правоохоронців існує ще багато проблем, які з року в рік залишаються наболілим питанням.
      Зокрема, турбує суттєве збільшення кількості умисних вбивств, крадіжок, розбійних нападів, шахрайств, незаконного поводження із зброєю, підробки документів, крім того зросла кількість скоєних в області ДТП із смертельним наслідком.
      На нараді обгрунтовано піддано критиці роботу правоохоронних органів в частині розкриття умисних вбивств минулих років.
      «У кримінальних справах про умисні вбивства минулих років змін на краще щодо їх розкриття, зокрема із застосуванням вогнепальної зброї та на замовлення не спостерігається»,- наголосив прокурор Львівської області.
      Зокрема, незважаючи на великий залишок таких справ, з яких 96 злочинів, вчинено із застосуванням вогнепальної зброї та вибухівки, протягом останніх 3-х років правоохоронцями не розкрито жодного такого злочину.
      Зазначено, що основною причиною збільшення кількості умисних вбивств є послаблення профілактичної роботи серед населення, особливо у сільській місцевості, оскільки практично кожне третє вбивство скоєно у стані алкогольного сп’яніння, а кожне четверте особами, які раніше уже вчиняли злочини.
      Не покращився і стан дотримання працівниками органів внутрішніх справ обліково-реєстраційної дисципліни. З року в рік зростає кількість випадків приховування злочинів від обліку шляхом незаконної відмови у порушенні кримінальних справ. Зокрема, прокурорами виявлено та поставлено на облік понад 200 раніше не зареєстрованих злочинів, за якими кожна восьма порушена справа скерована до суду.
      Невтішними, за його словами, залишаються результати діяльність правоохоронців щодо виявлення та припинення фактів незаконного відшкодування податку на додану вартість, конвертуванні грошей. Крім цього, у поточному році працівниками УПМ ДПС у Львівській області не виявлено жодної організованої злочинної групи,які скоювали злочини в сфері оподаткування, не закінчено провадженням жодної кримінальної справи щодо незаконної діяльності "конвертаційних центрів".
      Також, незадовільними, залишаються і результати роботи щодо протидії злочинності в сфері економіки, виявлення злочинів, пов’язаних з хабарництвом і корупцією, викриття злочинних схем привласнень та розтрати майна і коштів бюджетів всіх рівнів.
      Як наголосив прокурор області,- «Відсутні результати роботи правоохоронних органів з виявлення організованих груп та злочинних організацій у земельній, бюджетній сферах, у сфері незаконної торгівлі людьми». Потребує активізації робота у протидії організованим угрупуванням з корумпованими зв’язками.
      Також викликає зауваження діяльність працівників УСБУ у Львівській області щодо виявлення впродовж 1 кварталу 2012 року кримінально-караних злочинів про контрабанду наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, вчинених організованими групами.
      Крім того, незважаючи на існуючу в регіоні проблему росту збуту наркотичних засобів, взагалі відсутня робота працівників митниці з виявлення фактів контрабандних поставок в Україну наркотичних засобів та психотропних речовин.
      Так, впродовж двох останніх років оперативними підрозділами Львівської митниці виявлено та припинено лише по одному випадку переміщення через митний кордон України кримінально караної контрабанди наркотичних та психотропних засобів. Крім цього, працівниками Львівської митниці не виявляються резонансні злочини щодо незаконного переміщення через державний кордон України культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї, боєприпасів.
      Розроблені на попередніх координаційних нарадах заходи та вжиті органами прокуратури Львівської області наглядові зусилля дали певні позитивні результати щодо протидії організованій злочинності.
      Зокрема, у першому кварталі 2012 року порушено 6 кримінальних справ про злочини, вчинені організованими злочинними угрупуваннями, 5 кримінальних справ такої категорії скеровано в суд. Завершується розслідування ще чотирьох справ про вчинення злочинів у складі організованих груп, з яких 2 - про злочини, пов’язані з хабарництвом, у тому числі одна - з корумпованими зв’язками та одна про злочини у банківській сфері.
      Водночас, турбує ситуація із реальним притягненням злочинців до відповідальності. Так, згідно даних прокуратури Львівської області, на даний час переховується від органів досудового слідства 25 осіб, що скоїли злочини в складі ОЗГ, причому 23 з них розшукуються вже понад рік. І лише трьох осіб органам внутрішніх справ вдалось розшукати.
      Також піддано критиці роботу УБОЗ ГУМВСУ у Львівській області щодо виявлення організованих форм злочинності на пріоритетних напрямках економіки, оскільки жодної організованої злочинної групи не викрито в бюджетній та земельних сферах.
Що стосується стану протидії корупції, то прокурор Львівської області звернув увагу присутніх на недостатній рівень виявлення злочинів за нововведеними статтями Кримінального Кодексу. За його словами, лише в поодиноких випадках в області викривались факти комерційного підкупу та зловживання впливом. Взагалі не зафіксовано підкупу осіб, що надають публічні послуги та незаконного збагачення.
      На території Львівської області на об`єктах залізничного транспорту у 1 кварталі 2012 року менше злочинів чим за аналогічний період минулого року, в т.ч. тяжких і особливо тяжких.
      Однак, турбує ріст крадіжок приватного майна, крадіжок у пасажирів потягів, крадіжок верхньої будови колії, незаконних поводжень зі зброєю
      Також на об`єктах залізничного транспорту зросла кількість злочинів, які скоєні у громадських місцях, вчинених у стані сп’яніння, раніше судимими особами, а також скоєних неповнолітніми. Тому, керівництву УМВСУ на Львівській залізниці необхідно вжити додаткових заходів по подоланню цих негативних явищ у боротьбі зі злочинністю, зазначили на нараді.
      З огляду на це, прокурор області наголосив, що перед правоохоронними органами держави і зокрема Львівщини постають нові завдання, які вимагають негайного вирішення.
      Це, насамперед проведення у Львові фінальної частини з футболу Євро-2012, у зв’язку з чим необхідно посилити координаційну діяльність у сфері охорони громадського порядку, гарантування особистої безпеки, забезпечення безаварійності дорожнього руху, протидії тероризму, поширенню екстремістських та радикальних проявів.
      Також у цьому році пройдуть чергові парламентські вибори в Україні і правоохоронні органи зобов’язані зробити все можливе, щоб не допустити порушення виборчих прав громадян.
      Завершуючи свій виступ, Олег Василенко підкреслив, що кожен спільний успіх правоохоронців у боротьбі зі злочинністю повинен ставати надбанням громадськості, адже саме думка суспільства є основним критерієм оцінки діяльності усіх правоохоронних органів Львівщини.
      За підсумками наради прийнято відповідну постанову, а прокурор Львівської області зауважив, що особисто контролюватиме виконання правоохоронними органами взятих на себе зобов’язань.


Прес-служба прокуратури Львівської області
кількість переглядів: 74102