Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
25.04.2012

Прокуратура Заводського району м. Запоріжжя захищає житлові та майнові права дітей

        

    Прокуратурою Заводського району м. Запоріжжя систематично проводяться перевірки додержання вимог законодавства України про захист житлових та майнових прав дітей.
   Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування» встановлює, що за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також особами з їх числа зберігається право на житло, в якому вони проживали з батьками, рідними до встановлення опіки, піклування, влаштування в заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, - розповіла помічник прокурора Заводського району м. Запоріжжя Анастасія Томчук. – Та, нажаль, не завжди діти, особливо вищезазначених категорій, мають можливість захисти свої права.
      Так, до прокуратури району звернувся неповнолітній Б., який вже тривалий час мешкає в родині свого опікуна. Випадково хлопець дізнався про те, що половина квартира його померлої бабусі, яка мала б бути ним успадкована, давно належить чужій людині.
      За наслідками перевірки були встановлено, що у 2007 році бабуся неповнолітнього, через два роки після своєї смерті, "видала" сторонній особі довіреність на продаж своєї частки квартири. Слід зауважити, що під час видачі довіреностей на вчинення правочинів даної категорії нотаріус зобов’язаний перевірити особу довірителя.
     Із використанням довіреності від давно померлої бабусі квартира й була подарована близькому знайомому дарувальниці. Звісно, при цьому про неповнолітнього онука померлої ніхто не згадав.
    За наслідками перевірки прокуратура порушила кримінальну справу - за ст. 358 КК України (підроблення документу та використання підробленого документу), яка наразі скерована до Заводського РВ ЗМУ ГУМВС України для провадження досудового слідства.
      Ще приклад. У цьому році до прокуратури звернулася громадянка Г., яка повідомила, що права її малолітньої доньки на житло були порушені батьком дівчинки. Перевірка встановила, що громадянка Г. нещодавно розлучилась з чоловіком. Їх маленька донечка залишилась жити з нею, періодично лише відвідуючи батька в будинку, де раніше родина мешкала спільно.
     В березні цього року Г. дізналась, що на підставі рішення суду реєстрація її доньки в будинку батька скасована. Вивчення матеріалів справи засвідчило дивні обставини, буцімто батьку невідомо було місце проживання та перебування його колишньої дружини та доньки, вони понад півроку не зустрічались, спільно не проживали, а тому дівчинка втратила право на проживання в будинку батька назавжди. В судове засідання Г. не викликалась, адже її колишній чоловік «не знав», де мешкає його колишня дружина та донька, обмежившись оголошенням в газеті, а тому не могла захистити ані свої права, ані права своєї донечки від свавілля батька.
    Рішенням суду було «усунено перешкоди в користуванні будинком», які чинила своєму батьку десятилітня дівчинка та «виписано» її з будинку «в нікуди». При цьому навіть в рішенні суду зазначено, що єдиним мотивом, з яких батько вимагав «усунути перешкоду» в особі його доньки,є подальший продаж будинку.
     За наслідками перевірки прокуратурою Заводського району м. Запоріжжя внесено апеляцію на рішення суду, що дозволяє сподіватись на відновлення порушених прав малолітньої дівчинки, яка для свого батька виявилась «перешкодою в користуванні будинком».



Прес-служба прокуратури Запорізької області

кількість переглядів: 73980