Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.06.2012

Прокуратура Сумської області спростовує інформацію щодо рейдерського захоплення ПАТ «Сумимостобуд»

                         

     З приводу публікації в тижневику «Данкор» від 12 червня 2012 року під заголовком «В Сумах рейдеры из власти пытаются захватить «Сумымостострой» прокуратура Сумської області повідомляє наступне.
   Слідчим відділом податкової міліції ДПІ в м. Суми порушена кримінальна справа стосовно службових осіб ПАТ «Сумимостобуд» за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та службового підроблення документів (ст.ст.212 ч.3, 366 ч.2 Кримінального кодексу України). Відповідно до матеріалів кримінальної справи службові особи ПАТ «Сумимостобуд» у період часу з 1 жовтня 2008 по 31 березня 2011 років, з метою ухилення від сплати податків, порушуючи вимоги чинного податкового законодавства, відобразили за даними бухгалтерського та податкового обліку придбання послуг з виготовлення залізобетонних виробів від суб’єкта підприємницької діяльності, усвідомлюючи при цьому, що фактично вказані операції даним СПД не проводились, оскільки виконувались безпосередньо працівниками ПАТ «Сумимостобуд». Зокрема встановлено, що у вказаний період до складу валових витрат ПАТ «Сумимостобуд» віднесені витрати по придбанню у СПД послуг, які проведені на підставі нікчемних правочинів, на загальну суму 4 млн 852 тис. 185 грн, що призвело до ненадходження до бюджету податків у розмірі 1 млн 819 тис. 569 грн.
     У подальшому, в ході розслідування справи, встановлено особу, яка вчинила даний злочин, внаслідок чого стосовно голови правління ПАТ «Сумимостобуд» порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків на загальну суму 1 млн. 819 тис. 569 грн., а також службового підроблення документів за ст.ст.212 ч.3, 366 ч.2 Кримінального кодексу України.
     Після порушення кримінальної справи стосовно голови правління 13 лютого поточного року слідчим винесена постанова про притягнення її як обвинуваченої, проте пред’явити його не виявилось можливим, оскільки вона за викликом до слідчого не з’являлась, за місцем проживання не перебувала. За наявною у справі інформацією, з початку поточного року керівник підприємства перебувала на лікуванні, проте останній офіційний документ про це датований 2-м березня. У зв’язку з тим, що місце її проживання встановити не виявилось можливим, вона оголошена у розшук. На даний час місце її знаходження не відоме.
    Одночасно, згідно з матеріалами справи вбачається, що голова правління ВАТ «Сумоимостобуд», надаючи у серпні 2011 року пояснення слідчому, погодилась з виявленими порушеннями, які викладені в акті позапланової невиїзної перевірки ПАТ «Сумимостобуд». Більше того, очолюваним нею підприємством у минулому році перераховано і сплачено близько 900 тис. грн як сплата податкового зобов’язання та штрафних санкцій по податку на додану вартість, таким чином підтверджено факт виявлених порушень. Проте збитки відшкодовані не в повному обсязі.
    На даний час рішення-повідомлення, відповідно до яких ПАТ «Сумимостобуд» донараховані податки, скасовані Харківським апеляційним адміністративним судом, проте дане рішення суду прийняте до порушення справи стосовно керівника товариства і, відповідно до вимог чинного законодавства, не є підставою для її закриття.
    Після встановлення місця знаходження голови правління ВАТ, проведення необхідних слідчих дій, у справі буде прийняте законне рішення.
кількість переглядів: 73999