Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.06.2012

Сьогодні на колегії прокуратури Львівської області обговорили питання захисту прав дітей від жорстокості та насильства, а також правозахисної діяльності органів прокуратури у цій сфері

                           

     У ній взяли участь старший прокурор відділу захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури України Ольга Рум'янцева, заступник голови Львівської ОДА Михайло Янковський, заступник начальника ГУ МВС України у Львівській області Михайло Курочка, начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України у Львівській області Марта Лєсна, начальник Головного управління у справах сім'ї та молоді Львівської ОДА Анатолій Ігнатович, начальник служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис, начальник Головного управління освіти і науки Львівської ОДА Михайло Брегін та в.о. директора Львівського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
     У своєму вступному слові прокурор Львівської області зазначив, що питання захисту прав дітей визначено одним із ключових завдань в Україні. Водночас, прокурорcькі перевірки засвідчили, що стан законності у цій сфері та рівень виконання окремими посадовцями своїх обов'язків ще далекі від вимог, поставлених керівництвом держави.
      «Кількість неповнолітніх, які потерпіли від злочинів зросла на 10 відсотків, а кожен третій під­літок який зазнав жорстокості є малолітньою дитиною», - наголосив прокурор області.
      Окремо на колегії звернули увагу на проблему поширення фактів насильства у сім’ї.
    «Лише 109 сімей, що опинились в складних життєвих обставинах включено до Банку даних, 39 сімей взято під соціальний супровід центрів соціальних служб для сім’ї дітей і молоді. Це при тому, що в органи внутрішніх справ надійшло понад 4 тис. заяв про вчинення насильства в сім’ї», - зазначив Олег Василенко.
     Крім того, в області понад 1500 дітей проживає у неблагополучних сім'ях, кожен п'ятий з них — у родинах, де батьки мають нарко­тичну або алкогольну залежність. Як наслідок — поточного року від насильства в сім'ї потерпіло понад 50 дітей.
Прокурор області наголосив, що незайнятість в освітніх установах та ліквідація доступних закладів позашкільної освіти приводить дітей на вулицю, втягує у неформальне середовище яке пропагує насильство над особою, культивує смерть, схиляє до скоєння злочинів.
     Водночас органи державної влади та місцевого самоврядування, служби у справах дітей, соціальні центри, освітні заклади та правоохоронні органи не приділяють належної уваги вирішенню зазначених проблем .
    Також на колегії акцентовано увагу на відсутності в області спеціалізованих установ для осіб, які потерпають від насильства і таким чином позбавлені можливості отримати кваліфіковану допомогу.
    На ці проблеми органи прокуратури вже звертали увагу, однак активних зрушень ще не відбулося.
   Прокурор Львівської області обґрунтовано піддав критиці діяльність як керівників відповідних служб, правоохоронців так і посадових осіб місцевого самоврядування.
   Зокрема, наголошено на необхідності координації діяльності всіх служб від яких залежить покращення ситуації з подолання та упередження насильства в сім'ї.
   «Позитивний результат нашої роботи буде тоді, коли жодна дитина не стане жертвою насильства, а тим більше в сім'ї» - зазначив прокурор Львівської області.

Прес-служба прокуратури Львівської області
кількість переглядів: 74186