Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
19.06.2012

У прокуратурі Донецької області відбулася колегія з питань охорони праці

                                   

     Під головуванням прокурора області Володимира ВИШИНСЬКОГО проведено колегію з питань забезпечення гарантованих Конституцією та чинним законодавством України прав робітників на безпечні умови праці.
     На колегії було обговорено причини виробничого травматизму. За останнє десятиріччя динаміка загального травматизму на виробництві має тенденцію до зменшення. Кількість травмованих осіб на виробництві зменшилась з 13,5 тисяч у 2000 році до 3,7 тисяч у 2011 році.
     При цьому спостерігається зростання випадків смертельного травмування. Вже у поточному році їх кількість збільшилась на чверть і склала 68 загиблих робітників, з них більшість працювало на підприємствах вугільної промисловості. Основними причинами виробничого травматизму є невиконання роботодавцями обов’язків щодо створення безпечних умов праці, неналежне фінансування заходів з охорони праці, незабезпечення прав працівників у цій галузі.
    Органи прокуратури області у розрізі питання охорони праці переорієнтовано на роботу щодо пильного нагляду за виконанням цих функцій з боку контролюючих установ.
    Так, встановлено, що інспекцією Держгірпромнагляду ведеться недостатньо ефективна робота з питань охорони праці на вугледобувних підприємствах. Контролюючим органом не в повній мірі використовується право на проведення перевірок з дотримання нормативно-правових актів з охорони праці, ігнорується право накладення штрафних санкцій за недофінансування заходів з охорони праці тощо.
     Слід також зазначити, що профспілки, які згідно чинного законодавства наділені повноваженнями здійснювати контроль за додержанням законів про охорону праці, не достатньо активно впливають на роботодавців у цьому напрямі.
    Також проблемним питанням є вжиття заходів щодо попередження випадків професійних захворювань, кількість яких у поточному році збільшилась. На теперішній час вже зареєстровано більше 670 випадків.
    Викликає зауваження організація роботи з боку посадових осіб відділень Фонду соціального страхування щодо профілактики виробничого травматизму та захворювань. Проведені органами прокуратури перевірки засвідчили, що підрозділи Фонду фактично відіграють лише роль спостерігачів. Їх робота, здебільшого, зведена до участі у розслідуванні обставин травматизму. В той же час, заходи щодо їх попередження майже не вживаються.
      Так, проведеною перевіркою у відділенні Фонду в Тельманівському районі встановлено, що його посадові особи взагалі не приймають участь у проведенні навчання, підвищенні рівня знань працівників підприємств з охорони праці. Перевірки об’єктів підвищеної небезпеки, як того вимагає закон, проводяться формально.
     Прокуратурою Донецької області здійснюється постійний нагляд за додержанням вимог законодавства про охорону праці, проводяться перевірки, притягуються до відповідальності керівники підприємств-правопорушників.
    Загалом у поточному році порушено 56 кримінальних справ за фактами недодержання вимог законодавства про охорону праці. До кримінальної відповідальності притягнуто понад 270 осіб, з них 66 – працівників контролюючих органів.


Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 73948