Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
08.08.2012

Прокуратура Чернівецької області захищає підприємців від тиску контролюючих та правоохоронних органів

    

     Враховуючи актуальність проблеми спрощення державного регулювання, особливо в економічній сфері, органами прокуратури Чернівецької області постійно вживаються заходи, спрямовані на забезпечення неухильного виконання органами влади та місцевого самоврядування вимог законодавства щодо захисту й дерегулювання підприємницької діяльності.
      - Прокурорські перевірки засвідчили, що органи контролю не повною мірою привели свою діяльність у відповідність до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Здійснення ними контрольних функцій нерідко відбувалося з порушенням законодавства, – зазначає начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Чернівецької області Євген Ісар. - Зокрема, контролюючі органи не дотримуються вимог щодо організації контрольних заходів, строків проведення перевірок та реалізації їх матеріалів. Є факти перевірок суб’єктів господарювання без відповідного планування або з необґрунтованим включенням до планів перевірок, без попередніх письмових повідомлень, направлень на їх проведення та інших розпорядчих документів. Позапланові перевірки часто проводяться без наявності необхідних для цього підстав. Чисельні порушення виявлені і при наданні органами контролю та управління послуг дозвільного характеру та здійсненні ліцензування певних видів господарської діяльності (необґрунтована відмова або несвоєчасна видача дозволів та ліцензій, видача не передбачених законодавством дозвільних документів тощо). Встановлено факти хабарництва і корупції, тиску на суб’єктів господарювання при використанні посадовцями органів державного контролю наданих їм повноважень всупереч інтересам служби з метою власного незаконного збагачення.
      За результатами перевірок органами прокуратури області порушено 7 кримінальних справ, принесено 2 протести, внесено 30 подань про усунення порушень, причин та умов, що їм сприяли. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 47 посадових осіб органів контролю та управління.
      Нагадуємо, що з червня поточного року в прокуратурі області запроваджено роботу телефону «гарячої лінії» з метою отримання оперативної інформації щодо фактів незаконного втручання у підприємницьку діяльність з боку службових осіб органів влади, контролюючих та правоохоронних органів. Зокрема, із вказаних питань можна звертатися з 9 до 18 години в робочі дні за номером 52-22-55.
      Такі ж «гарячі лінії» діють у всіх міськрайспецпрокуратурах Буковини, їхні номери розміщено на офіційному сайті прокуратури області.


Прес-служба прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 74002