Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
14.08.2012

Прокуратура Сумської області перевірила підприємства аграрного сектору

    

     Прокуратурою Сумської області проведено перевірки додержання вимог природоохоронного, санітарно-епідеміологічного, містобудівного та іншого законодавства підприємствами аграрного сектору. Особливу увагу прокурори приділили додержанню вимог чинного законодавства в діяльності органів державного контролю, на які державою покладено обов’язок здійснення нагляду (контролю) за додержанням екологічних, санітарних, ветеринарних, містобудівних норм сільськогосппідприємствами і фермерськими господарствами.
     Вивчення стану законності у цій сфері засвідчило, що із 225 підприємств регіону, які займаються тваринництвом та птахівництвом, 202, тобто майже 90%, працюють із порушеннями екологічного законодавства. Найпоширенішими є відсутність дозволів та лімітів на утворення і розміщення відходів, договорів на передачу відходів, дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та на спеціальне водокористування. Водночас ефективна та скоординована робота на вказаному напрямку органів державного контролю, і, зокрема, органів санітарно-епідеміологічної служби, відсутня.
     Приміром, Глухівська районна санітарно-епідеміологічна станція, всупереч ст. 33 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», взагалі не здійснювала перевірки діяльності підприємств аграрного сектору, тому дієвий державний санітарно-епідеміологічний нагляд за їх діяльністю у місті та районі відсутній. На вказані порушення Глухівський міжрайонний прокурор реагував внесенням подання. Аналогічні порушення виявлені в діяльності Кролевецької та Конотопській районних санітарно-епідеміологічних станціях.
      У ході перевірок із залученням фахівців контролюючих органів на підприємствах аграрного сектору встановлено, що при пасивній позиції територіальних органів санітарно-епідеміологічної служби поширені факти недотримання ними норм санітарно-епідеміологічного законодавства. Так, Сумською міжрайонною природоохоронною прокуратурою проведена перевірка додержання вимог природоохоронного, санітарно-епідеміологічного, містобудівного та іншого законодавства в діяльності ТОВ НВП «Еко-Центр», під час якої виявлено, що окремими працівниками Сумської районної санітарно-епідеміологічної станції не вживаються належні заходи, спрямовані на неухильне виконання та правильне застосування природоохоронного та санітарно-епідемічного законодавства, допускаються його порушення при здійсненні функцій державного контролю при проведенні перевірок.
     В окремих випадках поза увагою працівників санітарно-епідеміологічної служби області під час проведення ними перевірок підприємств аграрного сектору залишаються факти несанкціонованого розміщення відходів.
     Так, під час спільної перевірки одного з підприємств, організованої прокуратурою Сумського району, на його території виявлено розміщення будівельних відходів після реконструкції пташників на земельній ділянці без твердого покриття. Однак, проводячи перевірку додержання санітарного законодавства на об’єктах поводження з відходами цього підприємства, посадова особа Сумської райСЕС «не помітила» засміченої відходами ділянки і в акті про це не зазначила. Лише за втручання прокуратури району вказаний факт зафіксовано. Проводиться нарахування заподіяних збитків з метою їх відшкодування.
     На усунення виявлених порушень в діяльності органів санітарно-епідеміологічної служби області у 2012 році прокурорами внесено 10 подань, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 12 службових осіб. Прокуратурою області внесено подання головному санітарному лікарю Сумської області.
     Також виявлено низку порушень у діяльності територіальних органів Держветфітослужби. Про пасивну позицію вказаного органу контролю свідчить той факт, що навіть перевіривши упродовж лютого-червня 2012 року відповідно до постанови міжвідомчої наради керівників правоохоронних та контролюючих органів Сумської області про стан додержання в області вимог законодавства щодо поводження з відходами, додержання законодавства про відходи та ветеринарних норм на 56 підприємствах м’ясопереробної та тваринницької галузей, виявлено окремі порушення в діяльності лише 3-х із них, керівникам яких внесено приписи. Поряд з цим проведені спільні перевірки підприємств аграрного сектору засвідчили значну кількість порушень у їх діяльності.
     Враховуючи наявність порушень законодавства, всього в ході перевірки на усунення виявлених порушень прокурорами внесено 5 подань керівникам територіальних підрозділів Держветфітослужби, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадовців. З початку року на вказаному напрямку внесено 10 подань, притягнуто до відповідальності 12 працівників. Прокуратурою області начальнику Головного управління ветеринарної медицини у Сумській області внесено узагальнююче подання.
     Відповідно до вимог чинного законодавства, з метою запобігання неконтрольованого забруднення територій, зменшення обсягів утворення відходів, посилення контролю за екологічним станом місць видалення відходів, оцінки їх впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людини, перелік власників відходів, яким необхідно одержувати ліміти на утворення та розміщення відходів, кожного року затверджується розпорядженням голови Сумської облдержадміністрації. Проте, як показали перевірки, такі переліки не містять у собі повного списку суб’єктів господарювання, які є утворювачами відходів та, відповідно, зобов’язані отримувати ліміти на творення та їх розміщення.
     Як наслідок, із 49 перевірених суб’єктів господарювання лише 2 мають дозволи та ліміти на утворення і розміщення відходів у 2012 році. Головною причиною відсутності зазначеної дозвільної документації є не включення таких підприємств до переліку власників відходів, яким необхідно одержувати відповідні ліміти. Тому прокуратурою області внесено інформацію голові Сумської обласної держадміністрації про стан законності у цій сфері.
     За наслідками організованих прокуратурою області спільних перевірок підприємств аграрного сектору, якими охоплено 49 із 225 діючих у регіоні, на усунення виявлених порушень прокурорами внесено 28 подань їх керівникам з вимогами привести діяльність у відповідність до вимог екологічних, санітарних та інших норм і вирішити питання щодо відповідальності винних осіб.  Крім того, за втручання прокурорів у ході перевірки до бюджету відшкодовано 21 тисяч гривень збитків внаслідок самовільного водокористування підприємствами аграрного сектору. Ще по трьом таких підприємствах сума збитків визначається.
     Всього за результатами проведених перевірок прокурорами внесено 44 подання, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 10 працівників контролюючих органів, відшкодовано до бюджету 21 тисячу гривень.

 

Прес-служба прокуратури Сумської області

кількість переглядів: 74363