Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
13.02.2014

Страйки задля підтримки політичних сил – незаконні!

    

      У мережі Інтернет та засобах масової інформації зараз часто зустрічаються заклики до громадськості взяти участь у загальнодержавному та місцевих страйках задля підтримки певних політичних сил.
      Зазначимо, що акції, які у цих закликах називають "страйками", не мають нічого спільного із законодавчим поняттям «страйку».
      У відповідності до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» під страйком розуміють тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов'язків) підприємства з метою вирішення розбіжностей між роботодавцем та найманими працівниками щодо умов праці та виробничого побуту.
Відтак страйк не може бути масовим заходом, організованим на підтримку тих чи інших політичних сил.
      Учасники цих акцій мають усвідомлювати, що на найманих працівників, що беруть участь у таких заходах, не поширюються законодавчі гарантії.
      Участь у незаконному страйку є порушенням трудової дисципліни і може бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності.
      Учасникам незаконних страйків не виплачується заробітна плата та не проводиться нарахування трудового стажу.
      Окрім того, примушування до участі у страйку є кримінально-караним діянням, відповідальність за яке передбачена ст. 174 Кримінального кодексу України.

Прес-служба прокуратури Волинської області

кількість переглядів: 632