Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
20.10.2021

Розповсюдження російської пропаганди із закликами до зміни меж території – заочно судитимуть громадянина України

                        

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 2 ст. 110 КК України).

За даними слідства, обвинувачений на замовлення керівника одного з інтернет-ресурсів, який, в свою чергу, отримував замовлення від представників Російської Федерації, за грошову винагороду писав пропагандистські статті антиукраїнського спрямування. Публікації розміщувалися на цьому ресурсі. Згідно з висновками судово-лінгвістичних семантико-текстуальних експертиз у публікаціях обвинуваченого містяться висловлювання щодо зміни меж території, державного кордону України у формі закликів, гасел, агітації з метою з’єднання з Росією. Частина української території – Автономна Республіка Крим у тексті статей розглядається, як суб’єкт Російської Федерації.

Окрім цього, обвинувачений виступав у засобах масової інформації,  виголошуючи тези щодо розпалювання ворожнечі і недовіри між жителями різних регіонів України. Це також підтверджується висновком психолого-лінгвістичної експертизи.

Розповсюдження таких матеріалів серед суспільства було частиною політики держави-окупанта щодо здійснення підривної діяльності проти України на шкоду державній та інформаційній безпеці України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим управлінням Головного управління СБУ в АР Крим.

Нагадаємо, що у березні 2019 року до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно керівника згаданого інтернет-ресурсу.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 337