Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.10.2009

Прокуратурою Черкаської області проведено перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства щодо охорони використання та відтворення природних ресурсів

за результатами яких установлено факти незаконних вирубок лісу та користування надрами без відповідних дозволів

     Прокуратурою Черкаської області проведено перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства щодо охорони використання та відтворення природних ресурсів, за результатами яких установлено факти незаконних вирубок лісу та користування надрами без відповідних дозволів.
     Так, в Уманському районі в адміністративних межах Вільшанської сільської ради незаконно вирубано 476 дерев, чим завдано збитків державі на суму понад 98 тис. грн. За цим фактом прокурором Уманського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 246 КК України.
     За цією ж статтею прокурором Христинівського району порушено кримінальну справу за фактом незаконної вирубки 82 дерев у захисних насадженнях водоохоронної зони ставу «Середній». У цьому випадку державі завдано збитків на суму понад 52 тис. грн. У справі проводиться досудове слідство.
     Окрім цього, працівниками лісової охорони допускаються порушення чинного законодавства при складанні протоколів про адміністративне правопорушення.
     Перевіркою виявлено, що помічник лісничого Білозірського лісництва ДП «Черкаське лісове господарство» як працівник лісової охорони вніс неправдиві відомості до протоколу про вчинення самовільної вирубки лісу у підвідомчому лісництві неіснуючою особою та підписався за неї. Унаслідок цього було винесено постанову про притягнення «винної особи» до адміністративної відповідальності за ст. 65 КУпАП. Це, у свою чергу, призвело до викривлення державної статистичної звітності. Черкаським міжрайонним природоохоронним прокурором порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.
     За результатами перевірки додержання вимог щодо охорони, використання та відтворення лісових ресурсів, проведеної прокуратурою області та міжміськими районними прокурорами, порушено 13 кримінальних справ. На усунення виявлених порушень внесено 43 приписи і подання, 5 протестів, за результатами розгляду яких до бюджету стягнуто 217 тисяч гривень. До відповідальності притягнуто 43 службові особи.

     Державними контролюючими органами проводиться певна робота з виявлення порушників та притягнення їх до відповідальності. Проте всупереч вимогам Кодексу України про надра та іншого природоохоронного законодавства в області мають місце випадки користування надрами суб’єктами підприємництва при добуванні корисних копалин без дозвільних документів, передбачених чинним законодавством.
      Зокрема у Корсунь-Шевченківському районі директор заводу з виробництва цегли здійснював добування питної води з артезіанської свердловини без спеціального дозволу, та використовував її для виробничих потреб. За цим фактом прокурором району порушено кримінальну справу за ст.240 КК України. Після проведення досудового слідства справу направлено до суду.
     Крім того, в адміністративних межах Бирлівської сільської ради Драбівського району посадові особи ТОВ «Бирлівка будматеріал», не маючи правовстановлюючих документів на право користування земельною ділянкою площею понад 1,6 га, з метою добування глини провели роботи зі зняття родючого шару ґрунту, чим завдали шкоди державним інтересам на суму понад 40 тис. грн. Прокуратурою Драбівського району порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 365 КК України. Кримінальна справа направлена до Драбівського районного суду для розгляду по суті.
     Голова правління підприємства «Канівриба» організував проведення днопоглиблювальних робіт без відповідного дозволу. Внаслідок таких дій державним інтересам були завдані збитки на суму понад 260 тис. грн. Стосовно посадовця Черкаською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу за ч.3 ст.365 КК України. Кримінальна справа направлена до Канівського міськрайонного суду для розгляду по суті.
     За результатами проведених перевірок у галузі охорони та використання надр органами прокуратури області порушено 3 кримінальні справи, які направлені до суду. На усунення виявлених порушень міжміськими районними прокурорами внесено 10 приписів і подань, до адміністративної та дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 посадових осіб, до суду заявлено 12 позовів, з яких 6 розглянуто та задоволено на суму 50 тис. грн.
     Зважаючи на порушення, прокуратурою Черкаської області і надалі приділятиметься увага на цьому напрямі роботи.

Прес-служба Генеральної прокуратури України
кількість переглядів: 77569