Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
06.12.2010

Прокуратурою АР Крим постійно проводяться перевірки додержання вимог чинного законодавства, міжнародних норм і стандартів у Сімферопольському СІЗО

у ході яких установлено численні, тривалі порушення прав громадян

     Прокуратурою АР Крим постійно проводяться перевірки додержання вимог чинного законодавства, міжнародних норм і стандартів у Сімферопольському слідчому ізоляторі.
     У ході проведених протягом року перевірок умов тримання в Сімферопольському слідчому ізоляторі прокуратурою встановлено численні, тривалі порушення прав громадян. В спецустанові не дотримуються норми житлової площі, внаслідок чого велику кількість осіб не забезпечено індивідуальними спальними місцями. Порушуються вимоги щодо роздільного тримання різних категорій узятих під варту та засуджених: громадяни, що вже мали судимість, тримаються з тими, що раніше не притягувалися до відповідальності, обвинувачені у вчиненні особливо тяжких злочинів перебувають з тими, кому інкримінується здійснення нетяжких діянь. В умовах переповненості слідчого ізолятора на порушення закону протягом років у СІЗО перебувають засуджені до довічного позбавлення волі.
     Занепокоєння викликає стан забезпечення медико-санітарного обслуговування, особливо в частині профілактики та боротьби із захворюванням на туберкульоз. Як показали перевірки, в установі не працює флюорограф, тому не проводяться відповідні обстеження і немає даних про кількість захворілих, туберкульозний блок переповнений утричі. Належним чином не контролюється стан здоров'я неповнолітніх, які перебувають у пенітенціарній установі.
     Виявлено численні факти порушень при розгляді звернень громадян, зокрема, щодо необхідності надання медичної допомоги узятим під варту та засудженим.
     За результатами проведених перевірок прокуратурою АР Крим на виявлені порушення у Сімферопольському слідчому ізоляторі протягом року внесено 25 документів реагування, у листопаді на ім’я голови Державного департаменту України з питань виконання покарань направлено подання з пропозицією негайного втручання для приведення у відповідність із чинним законодавством, міжнародними нормами і стандартами умов тримання в Сімферопольському СІЗО.
     Питання додержання вимог законодавства у Сімферопольському слідчому ізоляторі є предметом постійного прокурорського нагляду, воно неодноразово розглядалося на міжвідомчих нарадах у прокуратурі АР Крим. Про необхідність вжиття заходів до усунення порушень у спецустанові поінформовано Верховну Раду АР Крим, Раду міністрів АР Крим, Постійного Представника Президента України в АР Крим.

Прес-служба Генеральної прокуратури України
кількість переглядів: 74718