Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
21.12.2010

Направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням шістьох осіб які намагалися перемістити поза митним контролем 62 гральні автомати на загальну суму понад 1,3 мільйона гривень

через митний кордон України до Російської Федерації

     Прокуратурою Сумської області направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням шістьох осіб які, діючи у складі організованої групи, та за попередньою змовою, впродовж грудня 2009 – березня 2010 років намагалися перемістити поза митним контролем 62 гральні автомати на загальну суму понад 1,3 мільйона гривень і перемістили 29 автоматів на суму понад 640 тисяч гривень. А в кінці березня поточного року вчинили замах на контрабанду товарів народного вжитку (предметів одягу) на загальну суму понад 970 тисяч гривень.
     За вказаним фактом шістьом особам пред’явлено обвинувачення за і обрано запобіжний захід – взяття під варту. Кримінальну справу за обвинуваченням ще чотирьох фігурантів виділено в окреме провадження у зв’язку з не встановленням їх місця перебування. Їх оголошено в міжнародний розшук, стосовно них винесено постанови про притягнення як обвинувачених за аналогічними епізодами у складі організованої групи, а також отримано постанови суду про їх затримання та доставку до суду під вартою.
     Жоден з обвинувачених не визнав себе винним у вчиненні злочинів, однак їх вина у повному обсязі доводиться численними експертизами, обшуками, речовим доказами та допитами свідків.
     Кримінальна справа була порушена прокурором області в квітні поточного року. Її фігурантами стали шестеро осіб, які в складі організованої групи вчинили злочин, передбачений частиною 2 ст. 201 Кримінального кодексу України (контрабанда). Вже в ході досудового слідства у цій справі було порушено ще одну – стосовно двох військовослужбовців Сумського прикордонного загону за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 28 і вже згаданою вище. А 1 листопада порушено ще дві – стосовно дев’яти осіб і начальника оперативно розшукового відділу – заступника начальника відділу прикордонної служби «Білопілля» – за частиною 3 ст. 28, частиною 1 ст. 15 частиною 2 ст. 201, частиною 3 ст. 364 та частиною 2 ст. 423 Кримінального кодексу України (остання кваліфікується як зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Встановлено, що прикордонники повідомляли членам угруповання про наявність на території сусідньої держави працівників органів, які уповноважені на охорону державного кордону, мобільних груп та нарядів, забезпечували прикриття контрабандного переміщення товарів, створюючи повну конспірацію злочинної діяльності ОЗГ.
     Згідно з чинним законодавством у справах про злочини, передбачені ст. 201 Кримінального кодексу України, досудове слідство зазвичай провадиться слідчими Служби безпеки України, але оскільки члени групи мали підтримку серед службових осіб, уповноважених на здійснення контролю за перетином державного кордону України, прокурор області підслідність даної справи визначив за слідчими органів прокуратури. Вказані кримінальні справи були об’єднані в одне провадження.
     Досудове слідство у справі завершене, і вона з обвинувальним висновком направлена до апеляційного суду Сумської області.


Прес-служба Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74676