Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
22.12.2010

Прокуратурою Донецької області проведено перевірку додержання вимог законів, які регулюють банківську діяльність

у поточному році органами прокуратури області порушено 60 кримінальних справ у цій сфері

     Прокуратурою Донецької області перевірено перевірку додержання вимог законів, які регулюють банківську діяльність.
     Значна увага приділялась випадкам вчинення незаконних дій посадовими особами банків. Прокуратурою Жовтневого району м. Маріуполя порушено кримінальну справу за ч.2 ст.191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» та ч.1 ст.366 «Службове підроблення» КК України стосовно завідуючого відділенням одного з банків. Посадовець шляхом підробки документів привласнив кошти з депозитного рахунку громадянина-вкладника в сумі 35 тис. грн.
     Прокуратурою м. Харцизька спрямовано до суду кримінальну справу порушену за ч.2 ст.367 «Службова недбалість» КК України стосовно працівників міської філії одного з банків. Посадові особи під час вирішення питання про надання кредиту фізичній особі не перевірили його платоспроможність і вартість заставного майна, та безпідставно надали кредит в сумі понад 180 тис. грн., який не був погашений. Внаслідок службової недбалості інтересам банківської установи спричинено збитки на вказану суму.
     Встановлені факти вчинення злочинів посадовими особами банків, в яких введено тимчасову адміністрацію. Прокурором м. Горлівки порушено кримінальну справу за ч.3 ст.191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», ч.1 ст. 362 «Викрадення, привласнення, вимагання комп’ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем», ч.1 ст.366 «Службове підроблення» КК України стосовно начальника філії одного з банків. Керівник філії втрутився у роботу електронної системи, перевів кошти в розмірі 2 тис. дол. США з рахунка вкладника на власний та оформив це як часткове зняття вкладу на вимогу клієнта.
     Загалом стосовно працівників банків у 2010 році порушено 18 кримінальних справ.
     Непоодинокими є випадки надання суб’єктами господарської діяльності завідомо неправдивих документів з метою отримання кредитів. Прокуратурою Київського району м. Донецька підтримується державне обвинувачення по кримінальній справі, порушеній за ч.1 ст.366 «Службове підроблення» та ч.1 ст.222 «Шахрайство з фінансовими ресурсами» КК України стосовно генерального директора товариства с обмеженою відповідальністю який надав недостовірні документи до банківської установи та отримав кредит в сумі понад 28 млн. грн., який не повернув.
     Прокурором Червоногвардійського району м. Макіївки спрямовано до суду кримінальну справу за ч.2 ст.364 «Зловживання владою або службовим становищем», ч.2 ст.366 «Службове підроблення» КК України стосовно посадових осіб приватного підприємства, які з метою отримання кредиту на суму 600 тис. дол. США надали до банківської установи неправдиві документи.
     Загалом у поточному році органами прокуратури області порушено 60 кримінальних справ у цій сфері. Перевірки додержання вимог законів, які регулюють банківську діяльність, тривають.


Прес-служба Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74666