Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
27.12.2010

У прокуратурі Миколаївської області відбувся навчально-методичний семінар

присвячений профілактиці правопорушень та шкідливих звичок у молодіжному середовищі

     У прокуратурі Миколаївської області відбувся навчально-методичний семінар присвячений профілактиці правопорушень та шкідливих звичок у молодіжному середовищі.
     – Головне завдання усіх профілактичних заходів щодо шкідливих звичок – це формування у дітей свідомого негативного ставлення до вживання тютюну та алкогольних напоїв, попри те, що в суспільстві є багато інститутів, які працюють у зворотному напрямку, – впевнена старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Ольга Колос.
     Як свідчить практика, працівники органів внутрішніх справ не завжди з’ясовують причини та умови скоєння підлітками правопорушень у сфері обігу алкогольних напоїв, наркотиків, та тютюнових виробів. Незадовільною є робота щодо встановлення місць придбання заборонених для них продуктів та вжиття відповідних заходів до порушників закону. Так, упродовж поточного року працівниками органів КМСД області складено 727 протоколів за розпивання підлітками спиртних напоїв у громадських місцях та появу у п’яному вигляді. Водночас за незаконний продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну притягнуто до адміністративної відповідальності тільки 183 особи.
     Заступник прокурора області Леонід Кафтанов підкреслив: необхідно враховувати, що для багатьох підлітків досвід вживання алкоголю та наркотиків починається під час відвідування комп’ютерних та інших розважальних клубів, тому прокуратура ретельно вивчає матеріали відпрацювань розважальних закладів, звертає увагу на їх ефективність (чи виявлялись неповнолітні у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння).
     Учасники семінару зазначили, що під час організації перевірок у органах та закладах охорони здоров’я слід звертати увагу на стан забезпечення закладів фахівцями відповідного профілю раннього виявлення дітей із шкідливими звичками та їх лікування, на те, чи включаються лікарі-наркологи до складу лікарських комісій під час щорічних обов’язкових медичних оглядів учнівської молоді, чи з’ясовується кількість облікованих дітей із розладами психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних речовин, чи надається таким дітям медична допомога, в тому числі й на дому.
     Ще однією темою для обговорення стали безоплатні соціальні послуги. Об'єктами соціального супроводу є сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх за допомогою власних засобів та можливостей, у тому числі у зв'язку з наркотичною або алкогольною залежністю одного або обох членів сім'ї. З цією метою створені центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молодих сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах
     Однак, як свідчать результати прокурорських перевірок, працівники центрів вдаються до підробок договорів, планів здійснення соціального супроводу сімей, внаслідок чого такі послуги фактично не надаються. За такими фактами у поточному році порушені кримінальні справи прокурором Снігурівського району та Очаківським міжрайонним за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст. 364, ч.1 ст.366 КК України. У справах затверджено обвинувальні вироки.


Прес-служба Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74492