Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
28.12.2010

В прокуратурі Донецької області відбувся семінар прокурорсько-слідчих працівників

за участю заступника прокурора області Миколи Мичка

     Наприкінці минулого тижня в прокуратурі Донецької області відбувся семінар прокурорсько-слідчих працівників за участю заступника прокурора області Миколи Мичка.
     Учасники заходу вивчали методику організації та проведення перевірок додержання вимог земельного законодавства. Впродовж семінару також розглядались проблеми сучасного земельного права і законодавства, що виникають в процесі його застосування на практиці. Крім того, обговорювались проблемні питання представницької діяльності, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень.
     Окрім прокурорсько-слідчих працівників, до участі в заході були залучені й інші службовці у сфері земельно-правових відносин. Зокрема, на семінарі виступили співробітники Державної екологічної інспекції, Держкомзему, регіональної філії Центру державного земельного кадастру, а також представник від Господарського суду Донецької області.
     З огляду на те, що проблема додержання земельного законодавства є одною з актуальних на Донеччині, прокуратурою Донецької області систематично проводяться перевірки з цього питання.
     Так, наприклад, за результатами останньої перевірки, що відбулася наприкінці грудня, за один тиждень правоохоронними органами заявлено 3 позови до суду, 4 посадові особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності, до бюджету відшкодовано 45,9 тисячі гривень.
     Зокрема, встановлені факти порушення вимог статті 126 Земельного кодексу України в частині використання земельних ділянок без оформлення документів.
     Так, прокуратурою міста Донецька проведена перевірка стану додержання вимог законодавства при використанні земельних ділянок. За наслідками перевірки, встановлені факти неналежного оформлення документів використання земельних ділянок, що знаходяться у комунальній власності Донецької міськради.
     Аналогічні порушення земельного законодавства встановлені і при перевірці, проведеній Мар’їнською міжрайонною прокуратурою.
     Крім того, органами прокуратури області були вжиті заходи щодо відшкодування заборгованості за користування землею. Прокурором м. Сніжне внесено припис до Державного підприємства про усунення порушень вимог Земельного кодексу України та Закону України "Про плату за землю", яке на час перевірки мало заборгованість за користування земельними ділянками у сумі 27,5 тис. грн. Мар’їнським міжрайонним прокурором до Господарського суду Донецької області заявлено 2 позови про стягнення з підприємств, розташованих на території Мар’їнського району, заборгованості за землю на загальну суму 79,9 тис. грн.
     За приписами Костянтинівського міжрайонного прокурора та прокурора Орджонікідзевського району м. Маріуполя до бюджету підприємствами відшкодовано заборгованість по сплаті за користування земельними ділянками на загальну суму 45,9 тис. грн.
     Загалом з початку 2010 року органами прокуратури Донецької області у сфері земельних відносин порушено 41 кримінальну справу, внесено 189 подань та приписів, 299 протестів, до відповідальності притягнуто 211 посадових осіб, до бюджету відшкодовано майже 2 млн. грн. В результаті дій прокуратури Донецької області, державі повернуто 142 га земель.


Прес-служба Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74512