Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
29.12.2010

Відбулася прес-конференція Заступника Генерального прокурора України – прокурора Автономної Республіки Крим Степана Моліцького

на якій обговорені питання додержання в АР Крим вимог земельного законодавства

     Заступник Генерального прокурора України – прокурор Автономної Республіки Крим Степан Моліцький 28 грудня провів прес-конференцію з питань додержання в АР Крим земельного законодавства. Керівник кримської прокуратур повідомив представників засобів масової інформації про певні результати, досягнуті на цьому напрямі прокурорсько-слідчої діяльності.
     Зокрема, за минулий період 2010 року прокуратурою АР Крим виявлено 67 злочинів у земельній сфері. Стільки кримінальних справ порушено наглядово-слідчим відомством, більшість з яких стосується незаконного розпорядження землею. Предметом злочинних посягань стали понад 3 тис. га землі. Попередній розмір збитків перевищує 240 млн. грн.
     Лідером за виявленими злочинами є Ялтинський регіон, по якому порушено 17 кримінальних справ. Тут предметом незаконного посягання стали особливо цінні землі – природно-заповідні території, землі історико-культурного призначення, ділянки відомих оздоровниць і держпідприємств, таких як Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, Місхорський парк-пам'ятник, Никітський ботанічний сад, Юсупівський палацово-парковий комплекс, санаторії системи «Укрпрофоздоровниця», держпідприємства, що входять до структури НВАО «Массандра» тощо.
     Зокрема, за результатами перевірки використання земель санаторіїв «Укрпрофоздоровниці», які засвідчили майже триразове скорочення територій оздоровниць, порушено 9 кримінальних справ за фактами незаконного вилучення 40 га вартістю понад 100 млн. грн.
     Фігурантами більшості кримінальних справ є посадові особи органів контролю (16 кримінальних справ) і місцевих рад (20 подів), якими узгоджувалися і затверджувалися незаконні рішення про відчуження землі. Так, кримінальні справи порушені стосовно посадових осіб Масандрівської, Коктебельської, Щебетовської рад; Чорноморської, Сакської, Ленінської райдержадміністрацій; органів земресурсів в Ялті, Сімферопольському, Нижньогірському районах. За земельні злочини під вартою знаходяться колишні Алупкінський, Лівадійський, Гаспринський голови, головний архітектор Алупки і заступник головного архітектора Ялти, заступник начальника Управління екологічної інспекції Південно-Кримського регіону, землевпорядник Алупкінської міськради.
     Заходи кримінально-правового реагування також вживалися прокуратурою за фактами самовільного зайняття земель, забруднення ділянок і їх безгосподарного використання, заниження плати за землю.
Так, прокуратурою порушені кримінальні справи за фактами заниження вартості землі Сакською райдержадміністрацією, сільрадами Феодосійського регіону (збитки складають відповідно 9 млн. і 2 млн. грн.).
     За результатами розслідування органами прокуратури до суду направлено 37 кримінальних справ стосовно 39 осіб. Зокрема, направлено до суду з обвинувальним висновком кримінальну справу за обвинуваченням колишнього заступника начальника Управління головного архітектора Ялтинської міської ради. Йому інкриміновано вчинення дій з незаконного узгодження проектів відводу земельних ділянок на території Місхорського парку-пам'ятника і Юсупівського палацово-паркового комплексу. Загалом виділено 19 земельних ділянок, ринкова вартість яких складає 3,9 млн. грн. Перед судом вже постав заступник начальника Управління екологічної інспекції Південно-Кримського регіону за обвинуваченням у вчиненні дій з незаконного узгодження виділення 13 земельних ділянок на території Ялтинського гірсько-лісового заповідника. Розмір завданих збитків складає 4,9 млн. грн.
     Судами підтверджено вину 39 осіб, які вчинили злочини в земельній сфері. До покарання у вигляді позбавлення волі засуджено 9 осіб. До 17 засуджених застосовано додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати керівні посади.
     У ході перевірок законності рішень про розпорядження головним багатством півострова задоволено понад однієї тисячі протестів прокуратури і таким чином не допущено незаконне вибуття і використання 300 га землі. Зокрема, за протестами прокуратури попереджено відчуження 50 га Ялтинського гірсько-лісового заповідника.
     Активно застосовувала прокуратура і представницькі функції, захищаючи в суді інтереси держави в земельній сфері. Цього року пред'явлено до суду понад 500 позовних заяв на суму 15 млн. грн. Таким чином прокуратура добивалася, зокрема, стягнення заборгованості з оплати за землю, відшкодування лісо- і сільськогосподарських втрат. Наприклад, поточного року за позовами Сімферопольського міжрайонного природоохоронного прокурора відшкодовано 1,3 млн. грн. втрат від виводу з обороту земель сільгосппризначення в Сімферопольському районі.
     Площа земельних ділянок за пред'явленими прокуратурою позовами складає понад 2 тис. га. Так, прокуратурою пред'явлено позови про повернення підприємствам, що входять до структури НВАО «Масандра», понад 40 га землі. За позовами прокуратури Сімферополя і Бахчисарайського району скасовано рішення про припинення права користування місцевих лісгоспам ділянками загальною площею 6 га.
     Особливу увагу приділено організації моніторингу судових рішень, постановлених у справах, в яких не брала участь прокуратура, за результатами якого оскаржено в апеляційному і касаційному порядку постановлених з порушенням закону 140 рішень щодо 7 тис. га. Наразі задоволено 74 таких документа реагування щодо 6,5 тис. га.
     Вжиті заходи для активізації роботи з реального повернення земель. На сьогодні вже повернуто понад 250 га, зокрема 24 га самовільно зайнятих.
     У завершенні виступу С. Моліцький констатував більшу злагодженість правоохоронних та контролюючих органів у протидії земельним правопорушенням та зупинився на низці невирішених проблем, які впливають на стан законності у сфері землекористування. У зв’язку з цим послідували питання журналістів щодо думки прокурора АР Крим про необхідність введення змін до земельного законодавства, ефективність земельних аукціонів як інструмента, який має зробити земельні відносини більш прозорими, про дієвість каральних заходів щодо правопорушників. С. Моліцький відповів на запитання представників ЗМІ про хід розслідування у резонансних кримінальних справах та реагування на конкретні факти порушень земельного законодавства. Окремі питання журналісти мали нагоду прояснити у ході подальшого неформального спілкування. Усі учасники зустрічі висловили думку про конструктивність та корисність діалогу, який відбувся, та необхідність подальшої співпраці усіх зацікавлених структур заради прозорості, а через це і законності у земельних відносинах.


Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74545