Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
30.12.2010

Відбулося розширене засідання колегії прокуратури Кіровоградської області

на якому обговорено стан додержання в регіоні законодавства про охорону праці та прокурорського нагляду з цих питань

     29 грудня в прокуратурі Кіровоградської області проведено розширене засідання колегії прокуратури області на якому обговорено стан додержання в регіоні законодавства про охорону праці та прокурорського нагляду з цих питань.
     У роботі колегії взяли участь голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Ларін та голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук, керівники органів державного нагляду та контролю, міжрайпрокурори.
     Відкриваючи засідання колегії прокурор області Олег Левицький відзначив, що Конституція України проголошує найвищу соціальну цінність – захист життя та здоров’я людини. Кожна людина, яка працює на виробництві, підпадає під певні ризики, починаючи від найбільш небезпечних секторів економіки і закінчуючи відносно безпечною сферою послуг. Загибель працівника – це і горе рідних, і втрата для суспільства в цілому.
     Прокурор області звернув увагу присутніх на те, що на сьогоднішній день, в Україні кожний 18 випадок травмування – зі смертельним наслідком, на Кіровоградщині – кожний 22, що за оцінкою Міжнародної організації праці, не відповідає існуючим у світі закономірностям.
     За словами Олега Левицького значна кількість випадків травмування працівників на виробництві з легким та середнім ступенем тяжкості просто приховуються роботодавцями від розслідування, а відповідно й не обліковуються. Приховування таких випадків травмування працівників або переведення їх в категорію, непов’язаних з виробництвом, звільняє роботодавця від проведення ефективних профілактичних заходів на підприємстві, а Фонд соціального страхування – від необхідних компенсацій заподіяної шкоди життю і здоров’ю потерпілих.
     Реагуючи на порушення вимог чинного законодавства в зазначеній сфері суспільних відносин органами прокуратури області цього року порушено 11 кримінальних справ, які розслідувано та направлено до суду для розгляду, внесено 164 приписи, подання та протести, на прокурорську вимогу 180 посадовців притягнуто до відповідальності.
     Попри вжиті заходи, незважаючи на скорочення в 2010 році кількості травмованих працівників, рівень травматизму залишається високим, – зі 143 постраждалих поточного року – 6, або кожен двадцять четвертий, загинув. Одні з найбільш травмонебезпечних стали машинобудівна галузь (30) працівників та сільське господарство (23). Крім того, при існуючому зменшенні випадків професійних захворювань, фактично кожен 15 хворий працівник помер.
     Існуючий стан безпеки виробництва обумовлений неналежним виконанням роботодавцями та уповноваженими державними органами вимог законодавства про охорону праці.
     Тому керівник наглядового відомства області зазначив, що органи прокуратури області беруть на контроль облік осіб, які будуть звертатися до закладів охорони здоров’я з травмами отриманими під час виробничого процесу. По кожному такому випадку буде проведено відповідні перевірки. По всім прихованим та залишеним поза увагою службовими особами органів контролю або експертами Фонду випадкам травмування, органами прокуратури буде проводитись перевірка та надаватись оцінка. Так само, буде надано оцінку роботи органів нагляду, в разі травмування працівників на підприємствах, де цими органами проводились перевірки, однак вичерпних заходів вжито не було, що і стало причиною травмування працівників.
     «Лише взаємодія, злагодженість і скоординованість зусиль усіх ланок виконавчої влади – насамперед управлінських, регуляторних і контролюючих органів, причетних до забезпечення законності у сфері охорони праці, а також ефективний прокурорський нагляд у цій сфері забезпечить позитивний результат» – підсумував Олег Левицький.


Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74600