Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
31.12.2010

Прокуратура Сумської області направила до суду кримінальну справу за обвинуваченням членів організованого злочинного угруповання

за ч. 2,3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 355 КК України

     Прокуратура Сумської області направила до суду кримінальну справу за обвинуваченням трьох членів організованого угруповання за ч. 2,3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 355 Кримінального кодексу України.
     Досудовим слідством встановлено, що в грудні 2009 року з метою незаконного збагачення житель м. Суми В. створив та очолив організовану злочинну групу, до складу якої залучив двох своїх знайомих С. і Л. Протягом 2010 року вони вчинили ряд вимагань, примушувань до виконання цивільних зобов’язань, шахрайств і незаконних позбавлень волі. Учасники групи підшукували осіб, які були винні гроші і примушували їх повертати борги, виконувати незаконні вимоги та вчиняли стосовно боржників психологічний тиск, застосовували насильство, погрожували вбивством.
     Також, зазначені особи виявляли шляхом обману отримували у потерпілих документи для оформлення нерухомості, а в подальшому, не даючи цим особам можливості відмовитися від такого рішення, привозили їх на підготовлені квартири, де незаконно утримували із застосуванням насильства.
     Аналогічним способом шахраї пропонували своїм жертвам поліпшити матеріальний стан шляхом отримання на вигідних умовах кредитів в банківських установах та кредитних спілках. Так, в період з грудня 2009 по квітень 2010 років вони підшукали місцевого жителя С., який був винен 5 тисяч доларів США своєму знайомому, запропонували свою допомогу у поверненні боргу і одночасно, використовуючи цей привід, вирішили заволодіти грошовими коштами С. шляхом вимагання. Реалізуючи задумане, учасники групи вивезли в безлюдне місце і нанесли тяжкі тілесні ушкодження, вимагаючи передачі 5 тисяч доларів кредитору, а 1000 доларів – для них. С. намагався сховатися від зловмисників, тривалий час переховувався в Києві. Однак у квітні поточного року члени ОЗГ знайшли жертву в Сумах, знову піддали фізичному насильству з вимогою передати їх вже згадану суму грошових коштів.
     Також, члени групи понад три місяці утримували проти волі ще двох жителів обласного центру, та вчинили вимагання і замахи на заволодіння шахрайським шляхом чужим майном і коштами майже на 450 тисяч гривень. Члени ОЗГ вирішили заволодіти квартирою однієї із жертв вартістю 150 тисяч гривень, але їй вдалося звернутися до правоохоронних органів.
     У липні члени ОЗГ були затримані співробітниками УБОЗ УМВС України в області і взяті під варту.
     Державне обвинувачення у справі підтримуватиме прокуратура області.


Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74635