Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
04.01.2011

Прокуратура Сумської області допомогла повернути населенню 60 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати

  

     Органи прокуратури Сумської області приділяють постійну увагу діяльності з виявлення кримінально караних діянь у сфері оплати праці, зайнятості населення та сплати страхових внесків до Пенсійного фонду. Минулого року із залученням правоохоронних і контролюючих органів проведено цілу низку перевірок, за результатами яких порушено 69 кримінальних справ, 67 з яких направлено до суду, внесено 272 приписи, подання та 51 протест, які вже розглянуто і задоволено. За наслідками розгляду документів реагування населенню виплачено 60 мільйонів гривень заробітної плати, до відповідальності притягнуто 207 посадових осіб підприємств, установ та організацій різних форм власності, в тому числі 21 особу контролюючих органів.
     Крім того, заявлено 419 позовів та заяв про стягнення 1,5 мільйона гривень невиплаченої заробітної плати, за результатами розгляду яких судами стягнуто 1,4 мільйона гривень. За втручання прокурорів громадянам виплачено понад 58 мільйонів гривень заробітної плати. Розмір боргу у порівнянні з початком 2009 року зменшився і складає 45,9 мільйона гривень. На виконання судових рішень за позовами і заявами прокурорів на захист прав громадян на оплату праці реально стягнуто з урахуванням рішень минулих років 1,4 мільйона гривень, що в 1,2 раза більше, ніж сума, на яку рішення вказаної категорії набрали законної сили.
     Якщо порівняти з початком другого півріччя минулого року, то борги із виплати заробітної плати на Сумщині зменшились на 33,4 мільйона гривень (станом на 1 липня 2010 року заборгованість підприємств складала 78,8 мільйона). Зменшилась на 20 мільйонів гривень і заборгованість економічно активних підприємств. Кількість підприємств-боржників також зменшилась із 71-х до 46-и.
     На постійному контролі прокуратури і погашення заборгованості із заробітної плати перед засудженими, в тому числі звільненими з установ виконання покарань. За внесеними документами прокурорського реагування відшкодовано 7,4 тисячі гривень. Крім того, в грудні минулого року Сумським прокурором з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах порушена кримінальна справа за фактом умисної невиплати зарплати засудженим Конотопського виправного центру № 130 управління ДДУПВП у Сумській області за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 ст. 175 Кримінального кодексу України. При цьому загальний розмір заборгованості по даній установі складає майже 112 тисяч гривень. У справі розпочато досудове слідство.
     Прокурорські перевірки у цій сфері тривають.


Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 74630