Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
04.10.2005
Прокуратура Житомирської області відстоює права школярів
         Органами прокуратури Житомирської  області перевірено виконання вимог Законів “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, забезпечення конституційних прав дітей на здобуття  обов”язкової загальної середньої освіти, а також збереження мережі загальноосвітніх закладів.
         У ході перевірки інформації обласного управління освіти і науки про закриття та реорганізацію загальноосвітніх шкіл Малинського району у зв”язку з приведенням  мережі навчальних закладів у відповідність до бюджетного фінансування в галузі освіти на 2005 рік було встановлено, що реорганізація загальноосвітніх шкіл 1-2 ступеню та ліквідація трьох загальноосвітніх шкіл  відбулася із грубим порушенням законодавства. Навчальні заклади закрили не лише без згоди територіальних громад, а навіть всупереч інтересам мешканців сіл району. Не відповідає дійсності  й те, що у цих школах залишилися одиниці дітей. У зв”язку з цим прокурором району  внесено протест на рішення сесії районної ради, який розглянутий і задоволений. Тож рішення попередньої сесії Малинською районною радою скасовано, а в школах розпочалося навчання.
     З порушенням чинного законодавства було закрито та реорганізовано школи і в інших районах не лише з порушенням  Закону “Про загальну середню освіту”, а й Закону “Про місцеве  самоврядування в Україні“,  на підставі тільки наказу начальника районного відділу освіти, без рішень сесій сільських і районних рад. До речі, про ліквідацію та реорганізацію шкіл у цьому районі обласним  управлінням освіти і науки взагалі не було надано будь-якої інформації. Незаконні дії було опротестовано прокурором району.
      За такою ж схемою було ліквідовано дві школи в іншому районі. Прокурором району також встановлено, що після закриття цих шкіл малолітні діти змушені доїжджати тепер до інших шкіл рейсовими автобусами за батьківські кошти. За встановленими фактами прокурором внесено припис начальнику  районного відділу освіти.
      Без згоди територіальних громад цілої низки сіл, лише на підставі рішень сесій районних рад було ліквідовано та реорганізовано шкільні навчальні заклади. Прокурорами зазначених районів опротестовано незаконні рішення районих рад.
        Під часс прокурорських перевірок встановлено, що  напередодні першого вересня на території області було ліквідовано чи реорганізовано 35 загальноосвітніх навчальних закладів. Закриття чи реорганізація  27 шкіл із 35 – здійснена із грубими порушеннями вимог чинного законодавства. Прокурорами районів внесено  12 документів  реагування. На сьогодні у шістьох школах вже відновлено навчання, решта актів прокурорського реагування розглядається. Окрім того, усі встановлені  факти порушення законодавства будуть обговорені на міжвідомчій нараді прокуратури області.
 

кількість переглядів: 1782