Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.06.2006
Про застосування сучасних новітніх інформаційних технологій в прокуратурі Одеської області
 
Про застосування сучасних новітніх
інформаційних технологій в прокуратурі
Одеської області.
 
Інформатизація правоохоронних органів, в тому числі і органів прокуратури є однією з найважливіших складових державної програми розбудови інформаційного простору суспільства.
Виходячи з вимог Законів України від 5 листопада 1991 року "Про прокуратуру", від 4 лютого 1998 року "Про Концепцію Національної програми інформатизації", а також Указу Президента України 31 січня 2006 року N80/2006 “Про Єдину комп'ютерну інформаційну систему правоохоронних органів з питань боротьби зі злочинністю” прокуратурою Одеською області активно реалізується „Концепція комп’ютеризації органів прокуратури Одеської області на 2005-2008 роки”.
Головна мета реалізації Концепції - створення на території області автоматизованого інформаційного середовища, здатного повно і оперативно задовольняти інформаційні потреби прокуратури Одеської області та ефективно впливати на розв’язання практичних завдань боротьби із злочинністю, зміцнення правопорядку, забезпечення громадської і державної безпеки.
Відповідно до концепції передбачено застосування таких технічних і програмних засобів, які забезпечують виконання вимог Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБ України (ДСТСЗІ СБ України), щодо захищеності державної інформації по таким напрямкам:
- двосторонні електронно-інформаційні зв’язки між органами прокуратури всіх рівнів області:
- створення єдиної системи збереження даних, як єдиного архіву, який забезпечуватиме доступ до даних і їх аналітичну обробку;
- документообіг: формування, збереження, пошук, аналіз, видача документів, контроль їх виконання, а також робота з законодавчо-нормативною  базою  даних;
- запровадження безпаперової технології групової роботи–системи автоматизації ділових процедур (електронного документообігу).
На цей час в апараті прокуратури області створена розподілена локально-обчислювальна мережа на 70 робочих місць з можливістю подальшого розширення. Вона охоплює основні підрозділи апарату прокуратури області і надає можливість для створення єдиного інформаційного простору. Встановлено та налагоджено сервер корпоративної електронної пошти прокуратури області, сервер управління розподіленою локально-обчислювальною мережею та центральний сервер бази даних (P4-Xeon 3,2 dual/180 Gb/1 Gb).
За перший квартал 2006 року були виконані роботи з оновлення комп’ютерного парку апарату прокуратури області (замінено майже 90% комп’ютерної техніки та периферійного обладнання).
Всі міжміськрайпрокуратури укомплектовані комп’ютерною технікою. Всього на балансі прокуратури області знаходиться - 370 комп’ютерів.
В прокуратурі області з 2002 року впроваджено інформаційну систему електронного обліку документообігу „Нагляд”. Вказана система забезпечує в автоматизованому режимі реєстрацію вхідної кореспонденції, наглядових проваджень, ведення баз даних за особами, організаціями, контроль визначених законодавством термінів розгляду звернень та заяв, руху документів та виконання інших функцій, щодо документообігу. Таке програмне забезпечення дозволяє проводити пошук осіб, організацій чи документів за багатьма параметрами, формувати в автоматичному режимі звіти за будь-який термін з контролю, обліку, статистики тощо.
Система побудована за принципом „клієнт-сервер”, забезпечує інтерфейс доступу до даних за допомогою ActiveX об’єктів, розроблених відповідно до COM технології компанії Microsoft, і використовує в якості центрального сховища інформації – пост реляційну об’єктно-оріентовону СУБД Cache` корпорації InterSystems.
Автоматизована система електронного обліку документообігу „Нагляд” відповідає всім вимогам Законів України „ Про прокуратуру”, „Про звернення громадян”, „Про статус народного депутата України”, „Про Концепцію Національної прогарами інформатизації”, „Інструкції з діловодства в органах прокуратури України”, затвердженою наказом Генерального прокурора України № 90 від 28 грудня 2002 р.
Впровадження цієї системи в секретаріаті прокуратури області значно поліпшило контроль за документами, які надходять до прокуратури області, що дало змогу скоротити формування статистичної звітності.
Наприклад, по скаргах за рік, по будь-якому відділу до кількох секунд скорочено виявлення прострочених контролів. Система дала змогу чітко розмежувати обов’язки співробітників секретаріату, рівномірно розподілити їх навантаження.
Ряд відділів прокуратури області: організаційно-контрольний відділ; відділ з питань розгляду листів та прийому громадян; приймальня прокурора області отримали можливість оперативного контролю за виконанням підлеглими працівниками завдань Генеральної прокуратури України, звернень депутатів Верховної ради України, листів з Секретаріату Президента України, скарг і заяв громадян та інше.
Всього за 2005 рік системою було оброблено 76034 документів.
Відповідно до „Концепції комп’ютеризації органів прокуратури Одеської області на 2005-2008 роки” заплановано завершити встановлення системи «Нагляд» в міжрайпрокуратурах області, що дозволить працівникам апарату обласної прокуратури одержувати інформацію та контролювати стан справ в органах прокуратури області на місцях.
Водночас, підрозділом комп’ютеризації прокуратури області продовжуються роботи по створенню захищеної мережі зв’язку, яка вже використовується у форматі корпоративної електронної пошти.
В наступний час до користування корпоративною електронною поштою підключено 68 структурних підрозділів прокуратури області, а 28 підрозділів апарату прокуратури області при необхідності напряму спілкуються з 40 міськрайпрокуратурами області.
Використання електронного зв’язку відчутно підвищило ефективність роботи, збереження робочого часу працівників, відмови від непродуктивних дій, що сприяє активній інтелектуальній діяльності. Зокрема, у оперативних та технічних працівників прокуратури з’явилася можливість відмовитися від використання факсимільних апаратів.
За 2005 рік через систему електронної пошти надійшло та було відправлено 15,5 тисяч листів, що дало змогу зменшити витрати бюджетних коштів на 23 тис. гривень.(відправлення однієї кореспонденції за допомогою „Укрпошти” складає близько 2,1 гривень).
Виходячи з вимог Генерального прокурора України, щодо підняття ефективності роботи слідчих, підрозділом комп’ютеризації прокуратури області з залученням фахівців Науково-Виробничої Компанії „ДатаІнфо” м. Одеса, була  розроблена комп’ютерна програма „Автоматизоване робоче місце слідчого”.
„Автоматизоване робоче місце слідчого” - це комплекс індивідуальних технічних і програмних заходів, направлених на автоматизацію інформаційної підтримки процесу досудового слідства по кримінальним справам, підслідних слідчим органам прокуратури.
Комп’ютерна програма „Автоматизоване робоче місце слідчого” призначена для організації роботи слідчого з інформаційними базами даних, призначених для службового використання (правова інформація, накази, методики і таке інше). Система дозволяє оптимізувати виконання основних завдань, пов’язаних з роботою слідчого  при розслідуванні кримінальних справ.
Система надається слідчому на магнітному носії компакт диску типа CD-ROM, і розроблена таким чином, що вона може використовуватися слідчим, як с компакт диску, так і встановлюватися на комп’ютер слідчого для індивідуального використання.
До структури автоматизованого робочого місця слідчого входять наступні функціональні блоки: правова інформація включає нормативно-правову базу, (яка забезпечує процес досудового слідства); функціональні системи (методика розслідування кримінальних справ, підслідних слідчим органів прокуратури; типові зразки процесуальних документів, судові експертизи), тощо. Нормативна правова база оновлюється підрозділом правового забезпечення прокуратури області з використанням корпоративної електронної пошти.
Для реального забезпечення виконання вимог Наказу Генерального прокурора України №4гн від 19.09.2005 р. „Про організацію прокурорського  нагляду  за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство”, автоматизоване робоче місце слідчого надає можливість оптимізувати роботу слідчого, скоротити строки і підвищити якість досудового слідства.
При розробці вказаної програми, використовувались методичні рекомендації Генеральної прокуратури України, позитивний досвід роботи слідчих прокуратури Одеської області, інших областей України та Одеської національної юридичної академії.
У 2006 році на виконання вимог наказу Генерального прокурора України №2гн від 20.01.2006 року „Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України”, підрозділом комп’ютеризації прокуратури області спільно з НВК “ДатаІнфо” розроблена комп’ютерна програма „Автоматизована система тестування”.
Вказана комп’ютерна програма надає можливість створювати різноманітні групи тестів для проведення незалежного тестування працівників органів прокуратури, які підлягають атестації. Під час проведення тесту, учаснику тестування надається перелік питань та варіанти відповідей на них. Для кожного нового учасника тестування автоматично формується новий перелік питань. За встановлений час учасник тестування має вказати вірні, на його думку, відповіді.  По закінченні тесту учаснику тестування надається звіт, в якому відображаються надані питання та його відповіді. Впровадження комп’ютерної програми “Автоматизована система тестування” в органах прокуратури надасть можливість незалежної перевірки знань працівників органів прокуратури, які підлягають атестації а також при прийомі на роботу
Завдяки наявності локально-обчислювальної мережі на 70 робочих місць та спільної співпраці підрозділу комп’ютеризації з підрозділом правового забезпечення, у працівників апарату прокуратури області з’явилася можливість використання мережної версії інформаційної правової бази „Експерт”, для пошуку та використанню в реальному часі нормативно-правових актів України.
Система „Експерт” є не тільки джерелом  повноцінної правової інформації та потужним програмним інструментом  аналітичної роботи. Інформаційна правова бази „Експерт” постійно оновлюється в автоматизованому режимі.
В наступний час, враховуючи вимоги Закону України „Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України” прокуратурою області опрацьовується система права доступу у постійну практику користування в автоматичному режимі відомчими базами даних інших державних установ, зокрема податкових органів, МВС, СБУ, органів статистики, державної влади тощо, що дасть можливість підвищити ефективність боротьби зі злочинністю в області.
Впровадження комп’ютерних інформаційних систем, які побудовані на новітніх технологіях надало можливість поліпшити та оптимізувати роботу органів прокуратури Одеської області по різним напрямкам прокурорської діяльності.
 
Старший помічник прокурора
Одеської області
з питань комп’ютеризації                                                                      В.Є. Загородній
 
 

кількість переглядів: 3123