Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
27.04.2011

Прокуратурою Львівської області проаналізовано стан злочинності, зокрема щодо надходження до правоохоронних органів заяв і повідомлень про злочини, пов'язані з використанням вибухових пристроїв

     

     Прокуратурою Львівської області проаналізовано стан злочинності на території області, зокрема щодо надходження до правоохоронних органів заяв і повідомлень про злочини, пов'язані з використанням вибухових пристроїв та вибухонебезпечних речовин і сумішей, які вочевидь спрямовані на дестабілізацію роботи державних органів, підприємств, установ, організацій, викликають значний резонанс у суспільстві, підвищують рівень соціальної напруги.
     Так, якщо впродовж усього 2010 року органами внутрішніх справ області порушено 5 кримінальних справ вказаної категорії, то лише впродовж січня - березня 2011 року вже порушено таку ж кількість кримінальних справ.
     Слід наголосити, що завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, є кримінально- караним діянням, відповідальність за вчинення якого передбачена ст. 259 КК України із призначенням покарання у вигляді штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешту на строк до шести місяців, обмеження волі на строк до п'яти років, або навіть позбавлення волі на строк від двох до семи років. Чинним законодавством України також передбачена можливість стягнення із винної особи збитків, заподіяних злочинними діями.
     Варто пам'ятати, що при сьогоденній оснащеності правоохоронних органів сучасними оперативно-технічними засобами, розкриття злочинів вказаної категорії не становить особливих труднощів, що підтверджується наведеними нижче прикладами.
     Зокрема, у травні 2010 року СВ Франківського РВ Л МУ ГУ МВС України у Львівській області завершено розслідування та скеровано до суду кримінальну справу про обвинувачення громадянина Б., котрий 24.04.2010 року вчинив завідомо неправдиве повідомлення про закладення вибухового пристрою у «Комплекс водних видів спорту», що у м. Львові, чим заподіяв вказаному товариству матеріальних збитків на суму 28 тис. грн.
     Крім того, у лютому 2011 року цим же районним відділом міліції м.Львова завершено розслідування та скеровано до суду для розгляду по суті кримінальну справу про обвинувачення громадянина М. за ст.ст. ч. 1, 263 ч. 1 КК України, котрий 31.01.2011 року вчинив завідомо неправдиве повідомлення про закладення вибухових пристроїв у громадському транспорті м. Львова. На даний час, обвинуваченому М. обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.
     Також, СВ Галицького РВ ЛМУ ГУ МВС України у Львівській області завершується досудове слідство у кримінальній справі про обвинувачення громадянина К. за ч. 2 ст. 259 КК України, котрий 11.04.2011 року вчинив завідомо неправдиві повідомлення про закладення вибухових пристроїв на головному залізничному вокзалі м. Львова та на ринку ''Добробут''. Як і в попередньому випадку К. обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.
     У поточному році мав місце випадок вчинення завідомо неправдивого повідомлення про замінування неповнолітнім М., котрий 01.02.2011 року, з метою зриву навчального процесу повідомив правоохоронні органи про закладення вибухівки у приміщенні загальноосвітньої школи с. Гранки-Кути Миколаївського району. Кримінальна справу за вказаним фактом скеровано до суду для застосування до неповнолітнього М. примусових заходів виховного характеру.
     Зокрема, останній випадок має привернути увагу батьків та осіб, що їх заміняють, до необхідності роз'яснення неповнолітнім суспільної небезпеки подібних вчинків, шкоди яка може бути заподіяна такими діями.
     Аналогічно, роз'яснювальна робота з даного приводу має проводитись педагогічними працівниками в ході навчального та виховного процесу.
     Підсумовуючи наведене, слід наголосити на невідворотності кримінальної відповідальності за вчинення завідомо неправдивого повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності та неприпустимості вчинення подібних діянь.

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 74214