Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
04.05.2011

У прокуратурі області проведено розширене засідання колегії з питань соціального захисту інвалідів

   

      В роботі колегії прийняли участь в.о. голови Львівської обласної державної адміністрації І.Стефанишин, перший заступник голови Львівської обласної ради П.Колодій, перший заступник Львівського міського голови О.Синютка, керуюча Львівським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Г.Мисаковець, заступник директора Львівського обласного центру зайнятості О.Іванчук, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення ЛОДА В.Мартиняк, в.о. начальника Головного управління охорони здоров'я ЛОДА І.Микитчак , в.о. начальника Головного управління освіти та науки ЛОДА Л.Солтис, керівники їх структурних підрозділів.

      У своєму вступному слові прокурор Львівської області В.Ковбасюк наголосив на тому, що забезпечення прав людей з інвалідністю, частка яких серед населення щороку зростає, є основним із завдань держави, а отже і усіх присутніх. Особливо гострою є проблема додержання прав дітей-інвалідів та дітей з вадами фізичного або розумового розвитку. Проте, незважаючи на розгалужену мережу установ та закладів, які мають повсякденно опікуватись правами інвалідів, системна робота щодо реабілітації вказаної категорії осіб та їх належного соціального захисту відсутня.

      Також, прокурор області довів до відома присутніх вимоги Генерального прокурора України Віктора Павловича Пшонки щодо пріоритетного значення соціального захисту інвалідів та зобов'язав структурні підрозділи прокуратури області взяти на особливий контроль роботу прокурорів районів, звернувши увагу на їх принципове реагування на виявлені порушення та вжиття вичерпних заходів до поновлення порушених прав інвалідів.

      В основній доповіді заступник прокурора області Б.Татарин констатував, що на сьогодні в області вже зареєстровано понад 170 тис. осіб цієї категорії (з них 9 тис. – діти-інваліди), що становить приблизно 6,5 % населення регіону, тоді як по державі загалом ця цифра становить 5,8 %. За кількістю проживаючих інвалідів Львівська область посідає друге місце в Україні після Донецької.

      Як підтвердили проведені прокурорами перевірки, характер порушень, які виявлялися, свідчить про значну тонізацію і латентність протиправних дій у вказаному сегменті соціального захисту. Зокрема, поширення набули факти хабарництва. Виявлені в цьому році кримінально-карані діяння (30 епізодів) у фтизіопульмонологічній медико-соціальній експертній комісії № 2 у м.Львові, коли за встановлення або підтвердження групи інвалідності передбачено ''грошові розцінки'' винагород для медичних працівників від 1,5 до 3 тис. грн., ще раз констатують, що така практика є буденною.

     Крім цього, мають місце випадки порушення закону під час розподілу бюджетних коштів, виділених на компенсацію безоплатного проїзду пільгових категорій громадян, у т.ч. інвалідів. Як наслідок, прокуратурою Радехівського району порушено кримінальну справу стосовно службових осіб місцевого автотранспортного підприємства, які незаконно заволоділи коштами державного бюджету, спрямованими на відшкодування наданих пільг, в тому числі інвалідам, на загальну суму 112 тис. грн. На даний час досудове слідство у вказаній кримінальній справі завершено.

      Також, допускаються численні порушення прав інвалідів щодо житлового, пенсійного та медичного забезпечення, їх працевлаштування, трудової та соціальної реабілітації.

     Так, передбачені чинним законодавством України програми соціального захисту та реабілітації інвалідів не розроблені всіма органами місцевого самоврядування, а виконання та фінансування затверджених не забезпечується в повній мірі.

     В області не в повній мірі реалізовуються вимоги Закону України ''Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні'' щодо створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до громадських і виробничих будинків, об'єктів соціальної інфраструктури, тощо. Так, із 1416 закладів охорони здоров'я, засобами доступності облаштовано тільки 1080 (76%) ; із закладів освіти – лише 309 (15%), із 1509 закладів культури – 211 ( 14%).

     Існуючою є проблема забезпечення інвалідів автотранспортом, окремі з них на обліку перебувають уже більше ніж 10 років. Відслідковуючи цю проблему, органами прокуратури області упродовж минулого року заявлено до суду 25 позовних заяв в інтересах головного управління праці і соціального захисту населення Львівської ОДА про вилучення автомобілів, наданих в якості гуманітарної допомоги, із незаконного володіння членів сім'ї інвалідів, які померли.

      Не може задовольняти стан забезпечення управліннями праці та соціального захисту населення санаторно-курортним лікуванням. Із 6765 інвалідів, які перебували на обліку, путівками забезпечено тільки 1048 осіб.

      Виявлено недоліки в організації та забезпеченні належної роботи будинків – інтернатів для громадян похилого віку, інвалідів, дітей - інвалідів яких на території області налічується 13.

      Проведеними органами прокуратури перевірками в територіальних органах служби зайнятості виявлено порушення щодо підставності реєстрації осіб, як інвалідів при відсутності підтверджуючих документів. Недостатньою є робота даних органів і щодо працевлаштування інвалідів. У 2010 році працевлаштовано лише 299 осіб із зареєстрованих 1286 інвалідів.

     Разом з тим, за наслідками проведених перевірок із зазначених питань в 2010-2011 роках з метою усунення виявлених порушень закону органами прокуратури Львівсьої області , внесено понад 300 документів прокурорського реагування, за наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 117 службових осіб, порушено 2 кримінальні справи.

     Окреслений вище стан справ, став підставою для конструктивної критики як зі сторони прокурора області, так і керівництва облдержадміністрації роботи органів Головного управління праці та соціального захисту населення та Головного управління охорони здоров'я Львівської ОДА, Львівського обласного центру зайнятості та інших органів контролю у даній сфері.

      В контексті обговорення проблеми соціального захисту інвалідів, на засіданні колегії прокуратури Львівської області напрацьовано рішення, яке за наслідками передбачених у ньому заходів, дозволить зробити реальні зрушення, спрямовані на усунення порушень законності, реального захисту гарантованих державою прав інвалідів.



Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 74272