Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
05.10.2011

Військова прокуратура Центрального регіону вживає заходів щодо своєчасного та повного реагування на порушення законів у сфері державних закупівель

порушено 5 кримінальних справ, принесено 16 протестів, внесено 79 подань та приписів, за результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 68 посадових осіб

     У військовій прокуратурі Центрального регіону України сьогодні, 5 жовтня 2011 року, проведено колегію про стан дотримання у військових формуваннях Збройних Сил України та підприємствах і установах Міністерства оборони законодавства України щодо здійснення державних закупівель, а також про стан правозахисної діяльності в цій сфері.
     Військовий прокурор Центрального регіону Микола Голомша зазначив, що незважаючи на незадовільне фінансування оборонного відомства, коли бюджетні кошти виділяються лише на забезпечення мінімальних потреб військових формувань, кількість порушень у сфері державних закупівель не зменшується. Тож правозахисна діяльність на цьому напрямку потребує значної активізації.
     На колегії встановлено низку найбільш системних порушень Закону України «Про здійснення державних закупівель», зокрема: нестворення комітетів з конкурсних торгів; відсутність у членів комітетів відповідних сертифікатів чи свідоцтв встановленого зразка; непроведення процедур конкурсних торгів; неправомірний вибір їх переможця; безпідставне відхилення пропозицій конкурсних торгів; порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі, що тягне за собою вчинення злочинів та надання незаконних переваг певним учасникам торгів.
     Так, у січні-лютому 2011 року службові особи квартирно-експлуатаційної частини, в порушення закону, без проведення процедури відкритих торгів, здійснили закупівлю в одного приватного підприємства 470 тонн мазуту для опалення. При цьому, інші постачальники палива, в тому числі й ті, які здійснювали поточну поставку мазуту, запрошені до участі не були. Одночасно з цим службові особи Макарівської КЕЧ району, недбало ставлячись до військової служби, здійснили прийом 1 200 тонн неякісного мазуту на загальну суму 6,62 млн грн без обов’язкової його перевірки на вміст води і механічних домішок, внаслідок чого увесь закуплений мазут не відповідає вимогам ДСТУ та не може використовуватись за призначенням.
     Загалом упродовж поточного року військовими прокуратурами Центрального регіону України за порушення законодавства, що регулює здійснення державних закупівель, порушено 5 кримінальних справ, принесено 16 протестів, внесено 79 подань та приписів, за результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 68 посадових осіб.
     Для усунення виявлених порушень, причин і умов, що їм сприяють апаратом прокуратури регіону внесено подання Командувачам Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України.

За матеріалами прес-центру військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 74353