Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
14.10.2011

У прокуратурі Львівської області проведено міжвідомчу нараду з питанню додержання стану законності у банківській сфері

  

     У нараді, яка проходила під головуванням заступника прокурора області Татарина Б.С. взяли участь заступник начальника управління СБУ у Львівській області Савчук М.В., в.о. першого заступника начальника ДПА у Львівській області Лопотов І.В.,перший заступник начальника управління Національного банку України у Львівській області Воробець М.І., а також керівники відповідальних структурних підрозділів ГУ МВС України у Львівській області та УСБУ у Львівській області і представники банківських установ області.
     Як відмічено на нараді, реалії сьогодення свідчать, що незважаючи на вжиття контролюючими та правоохоронними органами низки організаційних та практичних заходів, ще не вдалося забезпечити неухильного дотримання вимог чинного законодавства у даній галузі, а також усунути передумови для вчинення правопорушень, заподіяння істотної шкоди громадянам та державі.
     Не в останню чергу внаслідок збитків, заподіяних банківським установам протиправними діями як позичальників, так і банківських працівників, розмір заборгованості (простроченої та сумнівної до повернення) за наданими кредитами по області сягає понад 3 млрд. 400 млн. грн.
     Також на нараді зазначили, що набули системного характеру факти безпідставної відмови банківських установ у достроковому поверненні депозитів, а також у банках з введеним мораторієм на задоволення вимог кредиторів і депозитів щодо яких терміни їх повернення минули, у тому числі, під час дії мораторію.
     Невідповідність реальних доходів громадян та господарюючих суб’єктів взятим на себе зобов’язанням, у тому числі, унаслідок впливу економічної кризи, призвели до заподіяння банківським установам істотної майнової шкоди, що у свою чергу позначилося на виконанні банківськими установами своїх зобов’язань перед вкладниками.
     Так, лише органами прокуратури Львівської області за наслідками здійснення правозахисної діяльності у поточному році порушено 53 кримінальні справи за фактами порушень вимог законодавства про банки та банківську діяльність, з них 17 кримінальних справ - безпосередньо за наслідками виявлених порушень у самій банківській системі.
    Крім того, незважаючи на високу латентність таких злочинів, органами прокуратури області, виявлено низку фактів підроблення працівниками банківських установ кредитних договорів без відома позичальників та подальше привласнення таких коштів, а також надання значних позик без належного забезпечення їх погашення.
     Значна частина правопорушень у банківській сфері пов’язана із незаконними операціями під час проведення кредитування банками господарюючих суб’єктів та пов’язані саме з службовим підробленням документів, які характеризують фінансовий стан позичальників, і є основною підставою для надання їм кредиту. Орієнтовна сума заподіяної такими злочинами шкоди, на час порушення кримінальних справ, склала понад 5 млн. 100 тис.грн.
     Підводячи підсумки наради заступник прокурора Львівської області Богдан Татарин наголосив, що усі контролюючі та правоохоронні органи в межах своєї компетенції повинні займати активну позицію, застосовуючи весь арсенал наданих їм повноважень, оперативно реагувати на кожен факт порушення законодавства у цій сфері.
     З урахуванням викладеного, за результатами роботи міжвідомчої наради розроблено комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на усунення порушень вимог чинного законодавства у цій сфері.


Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 74279