Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
19.10.2011

Прокуратура Львівської області постійно здійснює нагляд за тим, як забезпечується охорона державного кордону України

   

      Відомо, що ділянка українсько-польського кордону, яка проходить по межі Львівської області становить 278 км. і є найбільшою в Україні. Ця обставина, а також те, що цей напрямок є найкоротшим шляхом до країн Центральної та Західної Європи зумовлює і специфіку діяльності органів охорони державного кордону і відповідно органів прокуратури.
      Аналіз криміногенної обстановки на державному кордоні показує, що Львівщина і надалі продовжує залишатись „привабливою” для незаконних мігрантів та організованих злочинних груп, які займаються їх переправленням через кордон, свідченням чого є те, що впродовж 2011 року органами охорони державного кордону Львівщини порушено 6 кримінальних справ за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон. Ще 9 кримінальних справ порушено за використання завідомо підроблених документів для перетину державного кордону.
      Крім того, в результаті протидії злочинним проявам на державному кордоні України в межах Львівської області підрозділами Державної прикордонної служби України у цьому році затримано 8 організаторів незаконного переправлення осіб через державний кордон України. При цьому, організатори незаконного переміщення мігрантів через кордон продовжують використовувати як легальні канали, так і ділянки поза пунктами пропуску.
     Основні зусилля прикордонників та підрозділів інших правоохоронних органів, які проводять оперативно-розшукову діяльність, спрямовані на виявлення та припинення діяльності злочинних угрупувань, що діють на каналах незаконної міграції та виготовленні підроблених документів, що використовуються для цього.
      Правоохоронними органами Львівщини періодично проводяться дії по перекриттю маршрутів доставки незаконних мігрантів у прикордонні райони області, перевірки місць їх можливого перебування, що дало позитивні результати. Так, військовослужбовцями Львівського та Мостиського прикордонних загонів Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України за 9 місяців поточного року на території області затримано понад 370 порушників кордону.
      Наведене вказує на той факт, що обстановка на кордоні продовжує бути напруженою, а тому поле впливу як прикордонників так і органів прокуратури розширилось, що в свою чергу потребувало чіткішої організації роботи.
     Зокрема, в 2011 році активізувалась наглядова діяльність на даному напрямку не лише прокуратури Львівської області, а й прокуратур прикордонних районів.
     Так, за наслідками проведених в прикордонних підрозділах перевірок та за результатами вивчення кримінальних справ, які знаходились у провадженні дізнавачів-прикордонників, внесено близько 40 документів реагування. Разом з тим, необхідно відмітити, що керівництво Західного регіонального підрозділу Державної прикордонної служби України приймало адекватні заходи до порушників законів, тобто за розглядом документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто більше 100 військовослужбовців вказаного управління.
     Крім того, у всіх кримінальних справах, порушених відносно осіб, які вчинили організацію незаконного переправлення через Державний кордон або незаконний його перетин і які направлені в суд, прокуратурою Львівської області забезпечено підтримання державного обвинувачення.
     Робота на даному напрямку триває.

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 74134