Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
24.10.2011

У прокуратурі Львівської області обговорили підсумки роботи в поточному році

  

      Діяльність органів прокуратури Львівської області протягом 9 місяців 2011 року була зорієнтована, передусім, на посилення ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів в усіх сферах життєдіяльності держави, активізації координаційної діяльності правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю, корупцією, в т.ч. її організованими формами.
      Як результат, за 9 місяців 2011 року за результатами перевірок додержання законів щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокурорами порушено 445 кримінальних справ, з яких 347 – направлено до суду. Крім того, задоволено майже дві тисячі прокурорських протестів на незаконні акти та дії посадовців різного рівня. На усунення порушень прокурорами внесено 5608 подань і приписів. За результатами розгляду цих документів реагування до різних видів відповідальності притягнуто понад 5 тисяч посадових осіб, відшкодовано більше 161 млн.грн. збитків (з них, до бюджету – близько 28 млн. грн.).
     Зокрема, порушено 28 кримінальних справ з питань погашення заборгованості із заробітної плати та 3 кримінальних справи з питань соціального захисту пільгових категорій громадян, виплачено працівникам понад 60 млн. грн. заробітної плати, відшкодовано 14 млн. грн. по сплаті страхових внесків до Пенсійного Фонду.
    В інтересах соціально-незахищених верств населення заявлено позовів на суму близько 21 млн. грн., за якими реально стягнуто на користь громадян більше 10 млн. грн.
     На суму більше 190 млн. грн. заявлено позовів щодо захисту інтересів держави, де вже стягнуто понад 42 млн.грн.
   Органи прокуратури не стояли осторонь та активно захищали державні інтереси і у адміністративних судах. У цьому році прокурорами заявлено позовів у порядку адміністративного судочинства на суму 41 млн.грн., за якими реально стягнуто понад 14 млн. грн.
    Слідчі прокуратури Львівщини протягом 9 місяців 2011 року скерували до суду 512 кримінальних справ (і це враховуючи той факт, що прокуратурою розслідуються найбільш тяжкі і складні злочини), із них 125 кримінальних справ - за фактами зловживань та перевищення службових повноважень посадовими особами, 9 - кримінальних справ щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, 47 - за фактами хабарництва, 75 кримінальних справ – про злочини з ознаками корупційних діянь. Водночас, завдяки професійній діяльності слідчих прокуратури вдалося відшкодувати понад 10 млн. грн. завданих злочинами збитків.
      Не були сторонніми спостерігачами прокурори і при підтриманні державного обвинувачення у судах. За цей час за ініціативою прокуратури скасовано та змінено 94,1% незаконних вироків та 75% безпідставних постанов місцевих судів про скерування кримінальних справ для проведення додаткового розслідування. Крім того, прокуратурою внесено касаційні подання до Верховного Суду України про перегляд незаконних рішень, постановлених судами області у кримінальних справах, стосовно 49 осіб. Загалом, прокурорами підтримано державне обвинувачення у 3312 кримінальних справах.
      Посилилась і ефективність прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні органами МВС України, СБ України і ПМ ДПА України оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства. Зокрема, прокурорами було скасовано 434 незаконних постанови про відмову у порушенні кримінальної справи з одночасним її порушенням, а отже, саме завдяки прокурорському нагляду ці злочини не було приховано і по них порушені провадження з метою виявлення злочинців, притягнення їх до відповідальності та поновлення законних прав потерпілих.
    Загалом на усунення різного роду порушень в органи внутрішніх справ прокурорами внесено більше тисячі документів реагування. За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1179 працівників органів внутрішніх справ.
     За результатами прокурорських перевірок додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах внесено 442 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 264 службовці, які забезпечують виконання покарань.
    Вжиття вищевказаних заходів та плідна координація роботи правоохоронних органів загалом позитивно позначилися на криміногенній ситуації, стані законності та правопорядку в області, що призвело до зниження злочинності на 5%, а рівень злочинності на 10 тис. населення продовжує залишатися одним з найнижчих в державі.


Прес-служба прокуратури Львівської області
кількість переглядів: 74103