Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
27.10.2011

Прокуратурою Львівської області вжито заходів протидії корупції

   

      З часу введення в дію з 1 липня 2011 року Законів України "Про засади запобігання і протидії корупції" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення"¸ прокуратурою та правоохоронним органами Львівщини проведено відповідну роботу з втілення у життя вимог цього пакету антикорупційного законодавства.
      Як наслідок, правоохоронним органами вже складено 29 протоколів про вчинення корупційних діянь, з яких: 6 - стосовно голів сільських, селищних рад, 5 - щодо посадових осіб державної лісової охорони, 2 - працівників митниці, 4 - працівників санітарно-епідеміологічної служби, 2 - працівника ветеринарної служби, 5 - державних службовців, по одному протоколу складено стосовно працівника міліції, військовослужбовця, інспектора - ревізора податкової інспекції, інспектора з питань виконання покарань та працівника системи охорони здоров’я.
     З числа складених протоколів, 18 стосуються вчинення порушень обмежень щодо використання службового становища, 11- порушень щодо суміщення та сумісництва з іншими видами діяльності.
     Варто зазначити, що 11 протоколів складено безпосередньо прокурорами, 12 - працівниками Управління СБ України у Львівській області, 5 - спецпідрозділом УБОЗ, 1 - працівниками ВВБ при ДПА у Львівській області . У шести випадках, за розглянутими протоколами, осіб притягнуто до відповідальності.
        Окрім цього, активізовано роботу правоохоронців і з виявлення фактів кримінально-караних проявів корупції.
      Зокрема, з липня по жовтень поточного року порушено 21 кримінальну справу про злочини з ознаками корупції, 20 з яких порушено органами прокуратури Львівської області за матеріалами оперативних підрозділів правоохоронних органів, ще 1 кримінальну справу порушено Управлінням СБ України у Львівській області.
     З вказаної кількості кримінальних справ 15 - за фактами одержання хабарів, з них стосовно працівників міліції порушено 4 справи, стосовно посадових осіб місцевого самоврядування - 3, органів юстиції - 1, податкової інспекції - 2, системи освіти - 2, охорони здоров’я - 3.
      На даний час, уже 8 кримінальних справ цієї категорії вже скеровано до суду.
      З числа порушених справ, є і ряд резонансних.
     Зокрема, прокуратурою Львівської області розслідується кримінальна справа щодо працівника міліції, який обвинувачується в неодноразовому одержанні хабарів в загальній сумі понад 2 млн. грн. за сприяння особам у зайнятті гральним бізнесом.
    Прикладом актуальної справи, що вже закінчена розслідуванням, є кримінальна справа про обвинувачення голови однієї з районних державних адміністрацій в одержанні хабара на суму понад 950 тисяч гривень.
       Зазначимо, що уже в жовтні поточного року, органами прокуратури Львівської області порушено ще 4 справи про злочини з ознаками корупції, зокрема 2 справи щодо працівників митниці, 1 - працівника органів внутрішніх справ та 1- щодо одного з міських голів.
     Окрім цього, прокуратурою Львівської області вжито ряд заходів, спрямованих на покращення якості та ефективності стану прокурорського нагляду за виявленням організованих злочинних угрупувань, особливо тих, які вчиняють злочини в сфері економіки та з корумпованими зв’язками, завдяки чому досягнуто певних позитивних зрушень на даній ділянці роботи.
    Так, внаслідок спільної діяльності правоохоронних органів Львівщини, у січні-вересні 2011 року скерованих до суду 18 кримінальних справ про злочини, вчинені організованими злочинними угрупуваннями, з яких 10 викриті у сфері економіки, 1 - з корумпованими зв’язками.
     Розроблені на попередніх координаційних нарадах заходи дали позитивний результат у виявленні злочинних угрупувань, які вчиняли злочини у сфері оподаткування. Правоохоронними органами області припинено діяльність 2 таких організованих угрупувань загальною чисельністю понад 10 осіб.
    Завдяки спільним зусиллям прокуратури області та УБОЗ ГУ МВСУ у Львівській області припинено діяльність 2 організованих груп, що вчиняли злочини у банківській системі, а всього у банківській сфері порушено 4 кримінальні справи з ознаками ОЗГ.
   Підвищено ефективність роботи правоохоронців у виявленні організованих угрупувань, що вчиняли злочини, пов’язані з товарною контрабандою, яких в 2011 році виявлено 3, з яких одна - злочинна організація в складі 7 осіб, члени котрої системно займалась контрабандою тютюнових виробів в країни Західної Європи.
    Органами прокуратури Львівської області і у подальшому вживатимуться усі надані чинним законодавством повноваження щодо протидії корупції, а також координації діяльності правоохоронних органів з питань протидії корупції та організованій злочинності.


Прес-служба прокуратури Львівської області

 

   

 

кількість переглядів: 74198