Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
28.10.2011

Відбулося розширене засідання колегії прокуратури Запорізької області щодо додержання вимог Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року»

      

      Про результати додержання в області вимог Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року» йшла сьогодні, 28 жовтня, мова на розширеному засіданні колегії прокуратури Запорізької області. В роботі колегії взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Литвин, голова облради Павло Матвієнко, керівники відповідних контролюючих органів та служб. Головував на колегії прокурор Запорізької області державний радник юстиції 3 класу В’ячеслав Павлов.

     - Органами прокуратури Запорізької області проведені перевірки додержання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування вимог Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року», - зазначив прокурор області. - Особливу увагу звернуто на забезпечення прав дітей на охорону життя і здоров’я, освіту, оздоровлення та відпочинок, працю, соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, попередження правопорушень та бездоглядності серед неповнолітніх.
     При проведенні перевірок щодо додержання прав дітей на охорону життя і здоров’я встановлено, що на виконання вимог Закону органами місцевої влади вжито певних заходів щодо забезпечення прав дітей на збереження їх здоров’я, створення умов для всебічного розвитку. Але перевірки свідчать про суттєві порушення закону, прорахунки та недоліки у діяльності органів влади та установ охорони здоров’я.
     Про проведення поверхових, неякісних перевірок спеціалістами санітарної служби свідчить випадок масового захворювання на гостру кишкову інфекцію дітей, які відпочивали у дитячому таборі «Салют» Приморського району. Вже у ході досудового слідства у кримінальній справі, порушеної прокурором району, встановлено, що однією з причин масового захворювання дітей стала забрудненість харчоблоку, систематичне недотримання санітарно-гігієнічного режиму та правил особистої гігієни його працівниками, що підтверджено результатами бактеріологічних досліджень. Однак ці наявні порушення не були виявлені під час перевірки оздоровчого закладу, яка проводилась працівником райСЕС за один день до цієї події.
      Перевірками з питань додержання прав дітей на оздоровлення та відпочинок встановлені чисельні порушення законодавства. Зокрема, встановлені факти перевезень швидкопсувної продукції, недотримання температурного режиму, використання непристосованого для цих цілей транспорту, відсутності санітарних посвідчень на транспорт, медичних книжок у водіїв та осіб, що супроводжували вантаж, відсутність документів про якість та походження продуктів харчування тощо.
      Додержання прав неповнолітніх на працю та працевлаштування. Роботодавцями грубо порушуються трудові права дітей. Зокрема, неповнолітні, як правило, не оформлюються на роботу офіційно, трудові угоди з ними не укладаються, трудові книжки не оформляються, тривалість робочого часу перевищує встановлені норми. Праця дітей використовується, в порушення закону, у вечірній, нічний час, на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці.
     Так, прокурором Орджонікідзевського району м. Запоріжжя встановлено, що приватним підприємцем Ш. використовується праця неповнолітніх в кафе «Сузір’я» з порушенням вимог трудового законодавства. Зокрема, підлітки були прийняті на посади офіціантів без укладання та реєстрації трудових договорів, без медичного огляду, без ознайомлення про умови праці та правила внутрішнього трудового розпорядку. Крім того, режим роботи неповнолітніх становив з 10.00 до 22.00 години, нерідко вони залучались до нічних та надурочних робіт. За фактом грубого порушення законодавства про працю прокурором району відносно Ш. порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 172 КК України.

      Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В порушення вимог Законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» органами опіки та піклування не завжди забезпечується додержання прав цих дітей цієї категорії
Встановлені порушення вимог ч.3 ст.25 Закону України «Про охорону дитинства» щодо закріплення за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, житлових приміщень, в яких вони проживали до передачі їх на виховання у сім’ї або державні заклади.
     Органи опіки і піклування окремих регіонів області не контролюють стан збереження житла неповнолітніх.
Встановлені факти порушень прав дітей на одержання в установленому законом порядку у спадщину майна і грошових коштів батьків чи одного з них у разі їх смерті або визнання їх за рішенням суду померлими незалежно від місця проживання.
     Зокрема, вивченням особової справи неповнолітньої Ч., яка була поставлена на первинний облік дітей, які залишились без батьківського піклування, Заводською районною адміністрацією м. Запоріжжя встановлено, що її матері, яка померла у 2010 році, належала на праві власності квартира у с. Атманай Якимівського району. Між тим, до теперішнього часу питання про спадкування дитиною квартири не вирішено, відомості про призначення особи, яка буде представляти інтереси дитини на час здійснення права на спадкування, відсутні.
     Мають місце порушення вимог чинного законодавства, які допускаються керівниками органів освіти та навчальних закладів. Зокрема, це стосується діяльності у сфері охоплення дітей навчанням. У ході перевірок встановлено, що облік дітей, які не відвідують навчальні заклади, є неповним. Адже деякі навчальні заклади акти про відсутність учнів на уроках не складають або складають, але не надсилають їх до відділів освіти.
     Перевірки додержання законодавства щодо профілактики правопорушень та бездоглядності серед дітей в органах внутрішніх справ показали, що, незважаючи на вжиття ними певних заходів, спрямованих на попередження негативних явищ серед дітей та підлітків, криміногенна ситуація у молодіжному середовищі залишається складною.
     Всього органами прокуратури області з метою усунення порушень вимог чинного законодавства у сфері освіти, охорони здоров’я, захисту прав дітей пільгових категорій, дотримання трудових прав дітей, профілактики правопорушень у молодіжному середовищі до органів влади, внутрішніх справ, державного контролю, керівникам навчальних та лікувальних закладів, установ для дітей внесено близько 400 документів реагування. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 348 посадовців, з них 89 службових осіб органів влади та 32 працівника органів державного контролю. На незаконні правові акти та дії принесено 181 протест. На захист прав і свобод неповнолітніх порушено 32 кримінальні справи. На вимогу прокурорів відшкодовано 636 тис. грн., у тому числі 16 тис. грн. – до бюджету. До адміністративного суду заявлено позов на відшкодування до бюджету 2,5 млн. грн.

Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 74426