Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 
Як сприймають корупцію українці, з’ясовували соціологи. Аналізує результати і ГПУ

В рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка діагностики, моніторингу та переслідуванню корупції в Україні» 18.09.2017 презентовано результати пілотного соціологічного дослідження рівня корупції та сприйняття рівня корупції в Україні.

 

Дослідження проведено соціологічною компанією GfK Ukraine на основі «Методики стандартного опитування щодо рівня корупції в Україні».

 

Учасниками заходу стали представники Генеральної прокуратури України, міжнародних організацій, державних органів та громадськості.

 

Результати дослідження піднімають важливі питання щодо терпимості українців до корупційних проявів,  рівня обізнаності, правосвідомості, тощо.

 

Наприклад, опитування свідчать – менше 30 % населення переконані, що знають, які державні органи уповноваженні на протидію корупції.

 

Майже половина українців визнають, що не обізнані про поняття корупції та що нею являється.

 

Найчастіше з корупційними проявами респонденти особисто зустрічались в системі охорони здоров’я (71%), освіти (44%), органах місцевого самоврядування (32%), найрідше – під час виборчого процесу (8,7%), в правоохоронних органах (5,7%) та судах (3,4%). При цьому найкорумпованішими все ж вважають суддів, народних депутатів та прокурорів.  

 

Найрезультативнішими у протидії корупції громадяни вважають засоби масової інформації.

 

Проведення таких досліджень на постійній основі є вкрай важливим для визначення динаміки при імплементації нового антикорупційного  законодавства.

 

Навіть без детального аналізу результатів такого опитування однозначним напрямом всіх правоохоронних органів має стати правоосвітна та просвітницька діяльність серед населення.


кількість переглядів: 1222