Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
15.04.2014

КВІТЕНЬ 2014 РОКУ

Міжнародне співробітництво як напрям діяльності
органів прокуратури України
 
 
 
Органи прокуратури України активно співпрацюють
з  інституціями Ради Європи та експертами Європейського Союзу
 
 
Візит до штаб-квартири Ради Європи у м. Страсбург
 
         В умовах реформування сучасної системи кримінальної юстиції України, у тому числі органів прокуратури, виконувач обов’язків Генерального прокурора України Олег Махніцький здійснив робочий візит до Ради Європи (м. Страсбург, Французька Республіка).
         В ході візиту відбулася низка офіційних зустрічей з представниками органів Ради Європи, а саме з Генеральним секретарем Ради Європи  Т. Яґландом, Головою Венеціанської комісії Дж. Букіккіо та Директором Венеціанської комісії Т. Маркертом, Головою Європейського суду з прав людини Діном Шпільманом.
         Під час зустрічей обговорено актуальне питання щодо відновлення діалогу з реформування органів прокуратури України за участю Ради Європи, як шляхом реалізації проектів, передбачених Планом дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки, так і шляхом пошуку нових варіантів співпраці.
         Піднято проблематику дотримання в Україні Конвенції про захист прав і основних свобод людини, а також значної кількості звернень громадян України до Європейського Суду з прав людини як авторитетного міжнародного органу, що допомагає громадянам захистити свої права у тих випадках, коли у власній державі вичерпано усі засоби захисту.
         За результатами візиту досягнуто домовленості щодо розвитку співробітництва між Генеральною прокуратурою України та Радою Європи, а також про успішне продовження усіх запланованих реформаційних процесів.
 
 
Реалізація Проекту Європейського Союзу
 «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні»
 
         Генеральна прокуратура України є партнером у реалізації Проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
         Двостороннє співробітництво в рамках зазначеного Проекту є важливим етапом у реалізації правової реформи в Україні.
         Основною метою цієї міжнародної технічної допомоги є прискорення реформ у сфері юстиції в Україні із зосередженням особливої уваги на реформуванні кримінальної юстиції згідно з європейськими стандартами та передовими практиками.
         Структура Проекту складається з шести компонентів, до яких входять    підтримка реформ органів юстиції, прокуратури, правоохоронних органів, попередження та боротьба з корупцією, незалежність судової влади, а також  реалізація права на захист та доступ до юстиції.
         Міжнародна технічна допомога надається за рахунок коштів Європейського Союзу шляхом організації навчальних заходів, до проведення яких залучатимуться експерти-практики з правоохоронних органів держав-членів Європейського Союзу, що дасть змогу забезпечити корисний обмін практичним досвідом.
         Окрім того, в рамках реалізації проекту передбачається видання правової навчально-методичної літератури, розробленої за новим кримінальним процесуальним законодавством України.
         За результатами активно розпочатої роботи та сприяння міжнародним експертам у плідній взаємодії з відповідними структурними підрозділами Генеральної прокуратури України керівником Проекту Адрієном Ельбе висловлено вдячність виконувачу обов’язків Генерального прокурора України Олегу Махніцькому.
         «Висловлюємо надію, що це лише успішний початок нашого співробітництва», зазначив у своєму листі до керівника Генеральної прокуратури України пан Ельбе.   
 
 
 
Генеральна прокуратура України вживає активних заходів
у пошуку,  арешті та поверненні до України незаконно виведених
активів та коштів за кордон
 
 
         Генеральною прокуратурою України вживаються заходи щодо пошуку, арешту та повернення  незаконно виведених активів за кордон колишнім керівництвом держави та його найближчим оточенням. 
         З цією метою за ініціативи прокуратури проведено низку важливих зустрічей з представниками дипломатичних установ, міжнародних організацій та компетентних правоохоронних органів іноземних держав.
         У ході зустрічей конструктивно обговорено шляхи співпраці українських та іноземних правоохоронних органів у питаннях пошуку, арешту та повернення незаконно виведених з України активів. Крім того, визначено пріоритети у спільних розслідуваннях стосовно колишніх українських високопосадовців та їх оточення.
         Також у вказаних питаннях активну позицію займають і дипломатичні установи України, що перебувають у країнах знаходження незаконно виведених українських активів. Посольства України за кордоном надають сприяння нашій державі шляхом проведення офіційних переговорів з відповідними іноземними установами та правоохоронними органами із зазначеної проблематики.
         Слід зазначити, що компетентні органи іноземних держав вживають належних заходів щодо пошуку та арешту незаконно виведених колишнім керівництвом держави активів з метою їх повернення до України.
         Генеральна прокуратура України постійно взаємодіє з цих питань із представниками дипломатичних установ, міжнародних організацій та компетентних правоохоронних органів іноземних держав.
 
 
 
Головне управління
міжнародно-правових зв’язків
та європейської інтеграції
 

кількість переглядів: 756