Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 

Зразок дисциплінарної скарги

Електронна адреса Комісії: [email protected]


13.12.2019

РІШЕННЯ № 11/2-1432дс-19 від 13.12.2019

        
ТРЕТЯ КАДРОВА КОМІСІЯ
З РОЗГЛЯДУ ДИСЦИПЛІНАРНИХ СКАРГ
ПРО ВЧИНЕННЯ ПРОКУРОРОМ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОСТУПКУ
ТА ЗДІЙСНЕННЯ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ПРОКУРОРІВ

    РІШЕННЯ   
       
«13» грудня 2019 року                            Київ                                                                             № 11/2-1432дс-19


Про відмову у відкритті дисциплінарного провадження
Член третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Подкопаєв С.В., розглянувши дисциплінарну скаргу ОСОБА_1 про вчинення прокурором Вінницької місцевої прокуратури Вінницької області ОСОБА_2 дисциплінарного проступку,
 
В С Т А Н О В И В:
 
Від управління організаційного забезпечення діяльності (Секретаріату) Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до третьої кадрової комісії надійшла дисципліна скарга ОСОБА_1 про вчинення прокурором Вінницької місцевої прокуратури Вінницької області ОСОБА_2 дисциплінарного проступку.
Робочою групою третьої кадрової комісії 29 листопада 2019 року за допомогою автоматизованої системи визначено члена кадрової комісії Подкопаєва С.В. для вирішення питання щодо відкриття дисциплінарного провадження.
Вивченням доводів дисциплінарної скарги встановлено, що останні зводяться до незгоди скаржника з позицією і діями прокурора, як процесуального керівника по кримінальному провадженню так і під час виконання ним повноважень з підтримання публічного обвинувачення в суді – тобто у зв’язку з неправомірними, на думку скаржника, рішеннями, діями чи бездіяльністю прокурора в межах кримінального процесу.
Зокрема у скарзі зазначено, що прокурор проявив незрозумілу для скаржника як потерпілого та сприятливу для обвинувачуваного і його захисників зацікавленість на стороні останніх, що виявилось у не встановленні всіх обставин дорожньо-транспортної пригоди (очевидців події та не допитано їх у якості свідків, тощо). Крім того прокурор не підтримав клопотання потерпілого у судовому засіданні, а також не повідомив скаржника про те, що розгляд справи судом не відбудеться.
   
Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 45 Закону України «Про прокуратуру» 14 жовтня 2014 року № 1697-VII рішення, дії чи бездіяльність прокурора в межах кримінального процесу можуть бути оскаржені виключно в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України. Якщо за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора в межах кримінального процесу  встановлено факти порушення прокурором прав осіб або вимог закону, таке рішення може бути підставою для дисциплінарного провадження.
    Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності, у тому числі прокурора під час досудового розслідування регламентований главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.
    У дисциплінарній скарзі не зазначено відомостей щодо оскарження рішення, дії чи бездіяльність прокурора, а також результатів такого оскарження.
    Слід зауважити, що спеціальний порядок вирішення питання про відкриття провадження за допущені порушення в межах кримінального процесу покликаний запобігти втручанню у непроцесуальний спосіб в роботу прокурора, чиненню на нього тиску та створенню перешкод як процесуальному опоненту.
    Прокурор, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).
    За вказаних обставин, приходжу до висновку, що дисциплінарна скарга ОСОБА_1, без зазначення встановлених (у порядку передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України) фактів порушення прокурором прав осіб або вимог закону за результатами перевірки доводів наведених у скарзі, не містить конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора.
Згідно пункту 14 розділу І «Загальні положення» Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження (затверджений наказом Генерального прокурора від 4 листопада 2019 року № 266) член кадрової комісії своїм вмотивованим рішенням відмовляє у відкритті дисциплінарного провадження, якщо дисциплінарна скарга не містить конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора.
Таким чином, встановивши наявність підстави для відмови у відкритті дисциплінарного провадження, керуючись частиною 1 статті 45 Закону України «Про прокуратуру» та пунктами 13, 14 Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження


В И Р І Ш И В:
 
У відкритті дисциплінарного провадження за скаргою ОСОБА_1 про вчинення прокурором Вінницької місцевої прокуратури Вінницької області ОСОБА_2 дисциплінарного проступку відмовити.
Рішення надіслати прокурору та особі, яка подала дисциплінарну скаргу.


Член третьої кадрової комісії
з розгляду дисциплінарних скарг
про вчинення прокурором дисциплінарного
проступку та здійснення дисциплінарного
провадження щодо прокурорів                                                                                                    С. Подкопаєв

кількість переглядів: 571